Андреа Алексић, умјетница, о изложби "Орбита-А": Свемир склониште и уточиште

  Илијана Божић
Андреа Алексић, умјетница, о изложби "Орбита-А": Свемир склониште и уточиште

БАЊАЛУКА - Представила сам свој доживљај и пут који сам прошла док сам стварала, нисам узимала егзактне податке о свемиру. Циљ је био да пренесем своју емоцију и отуд назив "Орбита-А", као мој правац. Хтјела сам да посјетиоци то осјете и да створе сами своју орбиту, да размисле о томе.

Ријечи су младе умјетнице Андрее Алексић која је за "Глас Српске" говорила о изложби "Орбита-А" која је постављена у недавно отвореној галерији "New Moment" у Бањалуци. Ова умјетница за свој рад награђена је са неколико међународних признања, међу којима је и награда на 10. свјетском бијеналу студентског плаката у Новом Саду коју је је недавно освојила.

Поставку "Орбита-А" чине три рада и то "Црна рупа", "Сунчев систем" и "Консталације". Алексићева је казала да је овом изложбом жељела да истакне ширину коју свемир пружа, тај неограничен простор за размишљање, доживљаје и емоције.

- Свемир као неко сигурно подручје за свакога, оно мјесто гдје можемо бити своји, попут склоништа и уточишта, без спољашњих утицаја - рекла је Алексићева.

Говорећи о сарадњи са галеријом "New Moment" објаснила је да оваква галерија истог имена постоји у Београду, те да је с циљем да се подрже умјетници из наше државе отворена и у Бањалуци.

- Тим "New Moment" је дошао на идеју да студенте са најбољим радовима на крају академске године награди финансирањем самосталне изложбе, те да то уједно буде и отварање галерије. Тако сам добила прилику као студент са најбољим радовима графичког дизајна, па сам одлучила да направим тематску изложбу како би људи могли да осјете шта је то графички дизајн - објаснила је она и додала да ће ова награда бити додјељивана сваке године.

Нагласила је да док ствара полази од себе саме, те да је овај пут изабрала област коју највише воли у својој струци, односно типографију и да ју је спојила са свемиром који јој је важан симбол у животу. Будући да су на плакатима почетна слова планета, објаснила је да је од глине направила минијатурне скулптуре у облику слова почетног имена планета,  а потом их је фотографисала.

- Сваку планету сам истраживала како бих увидјела њену текстуру да бих могла на слову то да примијеним. Теже ми је било да створим атмосферу мистичности коју свемир носи са собом. Ту је највећи проблем био са свјетлом. Жељела сам да изгледа као да скулптуре лебде у простору - казала је Алексићева.

Тако је играјући се са свјетлом на плакатима добила мистичност, а ова серија носи назив "Сунчев систем". Нагласила је да је кроз радове "Црна рупа", "Сунчев систем" и "Консталацију" хтјела да прикаже главну карактеристику свемира, односно страхопоштовање, мистичност и љепоту коју видимо издалека.

Током разговора осврнули смо се и на награде, а како је казала најновија је признање за музички плакат у Новом Саду.

- Највеће потврде за мој рад су међународне изложбе широм свијета. Много људи из свијета шаље радове, па на изложбе у ужи избор уђе само 100 плаката и кад чујеш да си међу прва три, то је велика ствар.  Освојила сам седам награда за плакат који сам радила за представу "Сумњиво лице" Народног позоришта Републике Српске, а у Еквадору је добио прву награду у студентској категорији - испричала је Алексићева.

За музички плакат на тему џеза освојила је признање у Пољској и недавно у Новом Саду, а то јој доноси соло изложбу у овом граду. Њени радови настали у оквиру кампање "Читајмо заједно" изложени су у "Галерији Плус" у Бањалуци.

Поставка "Орбита" доступна је до средине јануара, а ова млада умјетница тренутно се припрема за упис на мастер студије у Љубљани.

Андреа Алексић је истакла да је галерија "New Moment" подршка младим умјетницима и студентима који немају гдје да излажу радове.

- Бањалука има мали број галерија и обично сликари имају највише могућности да представе своја дјела. Вријеме је да се створе прилике да се нешто друго покаже, па је ова галерија сјајна могућност за графичке дизајнере и интермедијалне умјетнике - рекла је она.

Додала је да је графички дизајн млад смјер на Академији умјетности у Бањалуци, а да је ово прилика да и нашем менталитету приближимо ову област.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана