Анђеоски глас отишао у вјечност

А. Глишић фото: А. Чавић
Анђеоски глас отишао у вјечност

Бањалука - "Све смо могли да је дужи био дан" зачуло се са позоришне сцене, док су родбина, пријатељи, али и бројне личности из јавног и културног живота Српске, одали посљедњу пошту музичкој легенди Јадранки Стојаковић, која је сахрањена јуче у Бањалуци.

На вјечни починак отишла је са гитаром, а цвијеће и сузе остаће као посљедњи поздрав.

Достојанствено, као што је и заслужила, испраћена је у вјечност, а на комеморацији у Народном позоришту РС сви су говорили из срца, искрено, не скривајући тугу.  

Минут ћутања пред одлазак у вјечност још једном је подсјетио колику је снагу и музичку и животну Јадранка са собом носила. Ипак, посљедњу битку је изгубила, али њен дух и музика остају да живе, а анђеоски глас не може бити заборављен.  

На комеморацији су били предсједник РС Милорад Додик, премијер Жељка Цвијановић, предсједавајући вијећа народа РС Нада Тешановић, генерални конзул Србије у РС Владимир Николић, министри у Влади РС Јасмин Комић и Антон Касиповић, глумац Петар Божовић, пјевачи Неда Украден, Жељко Јоксимовић, Жељко Самарџић, Мурис Варајић, Жак Хоудек, директор РТРС-а Драшко Милиновић...

- Умјетник који је иза себе оставио заиста велико дјело. Један тежак живот који је није успио одвојити од умјетности показао је њену истрајност и њену жељу да се бори за живот. Несумњиво припада великанима који су овим просторима, поготово овдје у Бањалуци, дали интернационални значај и печат. Као музички уредник РТРС-а формирала је ту редакцију и дала упутства како да ради. Тешка болест је била неумитна, стога данас испраћамо Јадранку свјесни њене величине, умјетности и свега онога што је радила - рекао је предсједник РС Милорад Додик.

Од Јадранке се емотивно опростила музичарка Маја Татић која је била њена блиска пријатељица.

 - Вјечна луталица и неријетко бескућник, најсигурнији дом имала је у својим пјесмама, сликама, стиховима и нашим срцима. Полако смо правили планове да идуће године обиљежимо педесет година њеног првог званичног појављивања пред публиком на "Првом аплаузу" у Бањалуци, гдје се увијек враћала, било да су је доводили концерти, изложбе или само жеља да види мајку и породицу - присјетила се Татићева.

Директор Секретаријата за вјере РС историчар Драган Давидовић, који је такође био пријатељ Јадранке Стојаковић, рекао је да Јадранкину музику "осјећамо као дио слободе свих нас".

Одломке из књиге "Боје звука" говорили су Рајнат Мајсторовић и Миљка Брђанин-Бабић, а као на филмском платну смјењивале су се цртице из живота музичарке која је била све само не обична.

- Музиком је "обојила наше животе", али њене пјесме ће живјети вјечно, јер носе сву доброту, љепоту и племенитост њене душе - казала је замјеник градоначелника Бањалуке Јасна Бркић.

Музиколог и новинар Огњен Твртковић прича да су одрасли у истој улици.

- Сви је знају по обрадама севдалинки, а многи не знају да је она и сама написала много пјесама. На свим пољима била је изузетно успјешна - рекао је Твртковић.

Са осјећањем туге Јадранку су испратили и Жак Хоудек и Неда Украден.

- Обећао сам прошле године Јадранки да ћу доћи да се видимо, а ево сада долазим на посљедњи опроштај - прича Хоудек.

У капели на Градском гробљу "Врбања", гдје је Јадранка сахрањена, говорио је академик проф. др Миливоје Унковић. Неколико стотина људи дошло је да ода поштовање великој умјетници која је музичку сцену задужила својим великим талентом.

- У вјечни иконостас умјетности трећег маја постављен је портрет Јадранке Стојаковић. Нама, њеним животним сапутницима и пријатељима, остала је трајна успомена, вјера да је љубав јача од смрти и да су снови снажнији од чињеница. Јадранку, нашу Јацу, упознао сам у илијашком парку гдје је са својим пријатељима свирала на гитари давних шездесетих година - присјетио се Унковић.

На гробљу посљедње ријечи Јадранки, која је боловала од мултипле склерозе, упутила је њен љекар Александра Ковачевић-Доминовић.

- Опраштамо се од тебе, драга наша Јадранка. Ти си ту негдје, близу нас. Хвала ти што си постојала. Што си нам уљепшавала живот, што си знала својом пјесмом да дотакнеш најтананије дијелове нашег срца - изговорила је Ковачевић-Доминовић.

Музичка легенда није сахрањена у Алеји заслужних грађана, као што је било најављено, него у дијелу гробља који је одмах уз будућу алеју. Директор Градског гробља Недељко Милаковић каже да Алеја још није заживјела.

Док су родбина, пријатељи и поштоваоци Јадранке Стојаковић стављали руже на сандук, као да је све било у знаку пјесме по којој је препознатљива - "Што те нема" .

Искрена душа

- За Јадранку ме вежу дугогодишње лијепе, пријатељске, сарадничке, колегијалне везе. Били смо генерација која је стасавала у исто вријеме у Сарајеву. Са Јацом сам се дружила врло често и на концертима и у студијима и на фестивалима. Она је била више од пријатељице и колегинице, искрена душа. Сјећам се кад ме позвала и рекла да има пјесму за мене, а то је била "Очи твоје говоре" - каже Неда Украден.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана