“Анастасија” премијерно сутра у Бањалучком студентском позоришту: Сјећање на страдање српског народа

И. Б.
“Анастасија” премијерно сутра у Бањалучком студентском позоришту: Сјећање на страдање српског народа

БАЊАЛУКА - Представа “Анастасија” у режији Александра Пејаковића премијерно ће бити изведена сутра у 20.30 часова на Подрум сцени Бањалучког студентског позоришта.

Говорећи о овом комаду који је рађен у копродукцији са Центром за културу Дервента, режисер Александар Пејаковић је истакао да је тема везана за 7. фебруар 1942. године када су у околини Бањалуке Срби одвођени на клање само због тога што су Срби.

- Свједоци смо да су у периоду након посљедњег рата Срби оптужени за много шта што нису урадили, а да се заборавља оно што су над нама радили нечасни људи. Ми не спомињемо нације, не спомињемо их ни у овој представи. За нас су сви они нељуди. Представа иако се реферише на поменути догађај, није реконструкција тог догађаја. Осим датума који се спомиње све друго је фикција - истакао је Пејаковић и додао да се не баве документарном грађом, али да је битно да о једном тако страшном догађају проговоре на овај начин.

Нагласио је како је важно да кажемо ко нас је прогонио како смо страдали, те колико је од тих 2.300 људи могло данас да буде потомака.

- Ово ми је 45. професионална представа. Чини ми се да сам урадио много драма, тако да ћу након ове кренути у правцу комедија. Захвалан сам породици Костић која нам од 2017. године помаже да имамо квалитетан репертоар, да путујемо свијетом у земље које признају Српску као ентитет који тежи ка државотворности и зато је ова тема представе битна - рекао је он и додао да је драматизацију текста радио Зоран Костић.

Помоћник директора у Центру за културу Дервента и главна глумица у представи Јованка Божовић Миловановић истакла је да је ово прва професионална представа Центра за културу Дервента.

Јелена Шукало, челисткиња, у комаду свира и игра млађу кћерку, а казала је да је у представи заправо музички свједок који покушава да најтананије емоције глумаца пренесе публици, да пренесе оно што ријечи не могу.

Директорка Бањалучког студентског позоришта Сања Војводић  нагласила је да име Анастасија значи ускрснуће, те да је симболично што ће овај комад бити изведен на Велики петак.

 - То је име које носи кћерка покојног глумца Драгана Бањца којем смо посветили ову премијеру - рекла је она.

Поред поменутих глумица у комаду игра и Јелена Трепетова Костић, а представа се реализује уз подршку Градске управе и Туристичке организације града Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана