Амиру Ору уручена награда Европски атлас лирике

Срна
Амиру Ору уручена награда Европски атлас лирике

Бањалука - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић вечерас је у Бањалуци уручио награду "Европски атлас лирике" угледном израелском пјеснику Амиру Ору.

Амир Ор рекао је да је први пут у Бањалуци и да је почаствован наградом.


"Сматрам да се оваквом наградом и свечаностима поезије Бањалука уписује на мапу градова значајних по култури", рекао је Ор у бањалучком Културном центру Бански двор.

Предсједник жирија награде Фиона Сампсон је навела да је Амир велики пјесник, важна фигура у европској поезији, као и да је његово дјело безвременско.

На књижевном скупу речено је да Амир Ор припада одабраној групи свјетских пјесника који су успјели да изграде сопствено поетско писмо и створе интегритет утицајне вокације.

Амир Ор из Тел Авива је објавио 11 књига поезије на разним језицима у Европи, Азији и Америци, а за поезију је, између осталог, добио Бернштајнову и Фулбрајтову награду.

Награду "Европски атлас лирике" за цјелокупно пјесничко дјело већ три године додјељује издавач "Кућа поезије" и истоимена асоцијација књижевних преводилаца из Бањалуке.

Уз награду се објављује и књига изабраних пјесама из цјелокупног дјела добитника.

Претходни добитници награде су пољска пјесникиња Ева Липска, која је била кандидат за Нобелову награду, и најнаграђиванији британски пјесник Шон ОжБрајен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана