Американка писала Тесли 40 година

Цвија Мркоњић
Американка писала Тесли 40 година

Београд - Готово двије хиљаде листова писама које је Американка Меј Клајн писала Николи Тесли представљају једну од највећих мистерија које прате име српског научника свјетске славе.

Умјетнине које су красиле амбијент у коме је живио човјек чија су достигнућа имала огроман утицај на људску цивилизацију налазе се у београдском музеју који носи његове име.

Кустос Музеја Николе Тесле Милица Кеслер истакла је да о Меј Клајн знају само оно што су могли да закључе из њених писама, углавном писаних нечитким рукописом.

- Из делова које смо успели да прочитамо сазнали смо да је рођена 25. августа 1856. године у 11.15 часова, 72 миље западно од Њујорк Ситија. Живела је у Њу Џерсију, бавила се астрологијом, правила је хороскопе, сликала аквареле и проучавала птице - навела је Кеслерова.

Према њеним ријечима, Американка је Тесли писала пуних 40 година, од 1901. па све до његове смрти, и била је веома необична личност.

- Кроз писма му је говорила о томе како она живи, описивала свој стан, птичице, али и откривала шта свакодневно ради. Претпостављамо да су се и лично познавали, али немамо сигурне податке о томе - казала је Кеслерова.

Истиче да немају писма која је Тесла писао Меј, па не знају како је текао њихов "дијалог", али ипак су на основу мноштва сачуваних написа успјели да саставе грубу слику о овој необичној жени.

Према подацима из Музеја, Клајнова је писала и књиге као и пјесме које су штампане у часописима, а своје стихове слала је уз писма. У ковертама су Тесли стизали и стрипови исјечени из новина, смијешне причице и вицеви из листа "The Furrov", фотографије, бојени цртежи и акварели животиња и предјела које је Меј сликала.

Два њена акварела била су изложена у октобру 1932. у Филаделфији на 35. изложби акварела на Пенсилванијској академији лијепих умјетности, а три године раније Тесли су стигла два њена дјела.

Међу умјетничким предметима ове збирке могу се видјети два акварела са једрењацима, чамцима и рибарима непознатог аутора. Међутим, најчешћа тема колекције је портрет Николе Тесле који су радили Иван Бенковић, Јован Бараћ, Дијаз Буитраго и непознати умјетник који је студију назвао "Теслин анђео". Његов лик доспио је и у карикатуре, а четири сачуване карикатуре дјело су тројице познатих америчких карикатуриста Едвина Маркуса, Џорџа Бенџамина Лакса и Хомера Давенпорта.

Медаљон од седефа

У збирци умјетничких предмета Николе Тесле постоје три предмета о којима се не зна ништа. Ријеч је о два ликовна дјела,  кинеском дрворезу и јапанском акварелу, као и медаљону од резбареног седефа који је једини сачувани предмет са религиозном темом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана