Амелија Пулен и Џејмс Бонд заједно у друштву

Приредила: Александра Глишић
Амелија Пулен и Џејмс Бонд заједно у друштву

Лос Анђелес - Славни редитељи открили су који су њихови омиљени филмови, а свој избор образложили су у листу "The New York Times".

Софија Копола, редитељка филмова као што су "Самоубиства дјевица" и "Изгубљени у преводу", као један од омиљених филмова навела је "Daddy's Home", комедију са Вилом Фарелом и Марком Волбергом.

- То је једини филм у ком и моја дјеца и ја подједнако уживамо. Волим Вила Ферела и његов филм је симпатичан и забаван, а дјецу засмијава до суза - каже Копола.

На листи филмова које је она одабрала су "Виша сила", "Бијела трака", "Дивљаци", "Главом кроз зид", "Испод коже", "Невиђени", "Заједно", "Гризли мен", "Ида", "Акваријум" и "Ex Machina".

- Обично волим суптилније филмове, али уживам у свим остварењима. За потребе ове листе, мислила сам о филмовима које сам вољела у посљедњих 15-20 година. Мислим да су инспиративни, нарочито зато што су неки од њих другачији од свега што сам раније видјела, а ни слични ономе што ја радим - образложила је Копола.

Редитељ Денис Вилнев се двоумио између филмова "Биће крви" или "Нема земље за старце", оба из 2007.

- Покреће ме утицај ових филмова који су имали онда и који имају данас. Вријеме је главни судија. Неке сцене су ми прошле право кроз лобању, као метак који се распрснуо по зидовима мог мозга. Као сцена у којој Данијел Деј Луис крштава бебу уљем у "Биће крви". Слично сам се осјетио кад сам гледао "Нема земље за старце" браће Коен. Слика полицајчевих чизама које остављају тамне трагове на поду док га дави убица из ноћне море ког игра Хавијер Бардем, заувијек ће ме прогањати" - рекао је Вилнев.

Међу филмовима које је овај редитељ одабрао су и "Испод коже", "Пророк", "Пасји зуб", "Догвил", "Потомци", "Почетак" и "Пасји живот"

Своју листу "оправдао" је и редитељ Пол Фиг.

- Нисам циничан редитељ. Волим срећан крај, романтику, филмове послије којих се осјећам добро. Најбоље се осјећам кад заборавим да гледам филм. Или кад као редитељ кажем: "Како ли су урадили ово?" - испричао је Фиг.

Његови филмски фаворити су "Наполеон Динамит", "Мулен руж", "Синг стрит", "Дедпул", "Апокалипса у Холивуду", "Чудесна судбина Амелије Пулен", "Заправо љубав", "Самац", "Мјесец", "Казино Ројал" и "Мустанг".

Редитељ Антоан Фукуа признаје да воли све врсте филмова, оне са јаким ликовима попут "Биће крви" и забавне попут "Гравитације" и "Аватара". Признаје да воли када га "филмови преносе на друга мјеста и испуњавају чудом, који су подсјетник за све нас да истрајавамо у остварењу својих снова".

- "Ограде" ме подсјећају на моје одрастање у Питсбургу, "Минхен" ме је едуковао док ме је забављао и то попут трилера достојног Хичкока и Спилберга. Као и сви остали, волим да узмем кокице, завалим се и гледам оно због чега Холивуд постоји, попут "Гладијатора", који је достојан насљедник времена епске режије Дејвида Лина - рекао је Фукуа.

Комплетну листу омиљених филмова овог редитеља чине "Ограде", "Милионер из блата", "Звијери Јужних дивљина",     "00:30 - Тајна операција", "Аватар", "Минхен", "Биће крви", "Пијаниста", "Заклетва" и "Гладијатор".

"Испод коже"

Научно-фантастични трилер "Испод коже" налази се на листи омиљених филмова Софије Кополе и Денисе Вилнева. Ријеч је о трећем дугометражном остварењу енглеског умјетника Јонатхана Глазера. Главну улогу тумачи глумица Скарлет Јохансон, прича прати жену без идентитета која путује Шкотском и заводи мушкарце, а испоставља се да ја она ванземаљац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана