Амбијент Козаре ствара идеје

Снежана Тасић
Амбијент Козаре ствара идеје

Приједор - Козара је увијек инспиративна за умјетнике, без обзира на то о којој врсти умјетности је ријеч, а очекујем да ће импулс који добијемо на терену одредити тему којом ће се свако од сликара бавити.

Казао је ово за "Глас Српске" професор са Академије умјетности у Бањалуци Зоран Бановић, један од девет учесника 11. ликовне колоније "Сретен Стојановић", који су се у сриједу окупили на Козари, чиме је званично и почео њихов рад.

- Кад долазимо на овакве манифестације, никад немамо конкретан план шта ћемо радити, него сачекамо да се идеја створи у амбијенту. Оно што је извјесно је да ћу се ја овдје бавити цртежом тушем и пером, па се надам да ћу одговорити изазову на адекватан начин - казао је Бановић.
Он је додао да је на овој колонији већ четврти пут и да је ово једина колонија на коју се он одазивао до сада, јер нема ситних непрофесионалности, што га је мотивисало да опет дође на Козару.
- Посебан је изазов и да се срећемо са колегама. Иако је свима наш рад познат, ово ће бити прилика да се у посебним условима које нуди Козара дружимо, стварамо, размјењујемо ставове у вези са нашом браншом и нашом струком - рекао је Бановић.

Поред њега, до 12. августа на Козари ће инспирацију за своје радове потражити и академски сликари Саво Пековић, Радислав Вучинић и Момир Кнежевић са требињске Академије умјетности, те Миливоје Унковић, Борјана Мрђа, Данко Бркић, Биљана Гаврановић и Новак Демоњић са Академије умјетности у Бањалуци.

Рад умјетника прати професор и ликовни критичар Синиша Видаковић, који ће бити задужен за писање предговора за каталог изложбе са ове колоније.
Према пропозицијама колоније, умјетници два рада остављају организатору, тако да ће, као и са досадашњих сазива колонија, слике постати власништво Градске управе и Музеја Козаре.

Изложба

Радови настали у овој колонији биће изложени у Музеју Козаре, на изложби која ће бити отворена, већ по традицији, у септембру, а ове године поводом 43. књижевних сусрета на Козари. Селектор колоније, академски сликар Предраг Марјановић, каже да су његов избор били еминентни умјетници са двије академије умјетности из Републике Српске.
- Они неће радити на задату тему већ од њих очекујемо да раде оно што иначе раде, било да су на Козари или у Паризу и Лондону. Ја знам да друге колоније имају стриктно задате теме, али код нас је то доста либерално, тако да очекујемо и квалитет и шароликост колорита, техника и мотива који су им били инспирација за рад - рекао је Марјановић.
 

Пејзажи

Сликар Биљана Гаврановић је на овој колонији била и 2009. године.

- Драго ми је да смо се окупили изван радног мјеста и да ћемо радити, сликати и дружити се. Мој извор су овог пута  пејзажи и то акрил на платну. Већ само окружење, природа, биће

довољна инспирација да се ради - казала је Гаврановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана