Амбасадор Иванцов отворио ревију руског филма у Мостару

Срна
Амбасадор Иванцов отворио ревију руског филма у Мостару

Мостар - Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов отворио је вечерас у Мостару Прву ревију руског филма у овом граду, поручујући да се нада да ће то бити још један корак у зближавању руског са народима у БиХ.

“Ови модерни филмови посвећени су друштвеном животу Русије, али и 70 година од побједе над фашизмом. Надам се да ће ова традиција бити настављена и да ће сарадња између наших земаља јачати”, рекао је Иванцов.

Уочи ревије филма, Иванцов је разговарао са главним савјетником града Мостара Радмилом Комадином разговарао о могућностима сарадње у области културе, економије и туризма.

Комадина је захвалила руском амбасадору на посјети и додала да ће разговори о потенцијалној сарадњи тек бити отворени и да ће бити преточени у конкретне активности.

“Култура је област која руши све баријере, а надамо се да ће се успоставити сарадња и у другим областима”, додала је Комадина.

Организатор Ревије руског филма Жељко Стојановић рекао је да је ово први пут да се један руски културни догађај дешава у Мостару.

“Ревија руског филма је међународни пројекат који је настао прије седам година у БиХ и до сада је било 25 издања ревије у 15 градова у БиХ. Важно је да се ова манифестација настави и наредних година, али и да надоградимо културну сарадњом кроз економију и привреду”, рекао је Стојановић.

Данијел Видовић, директор Хрватског дома “Херцег Стјепан Косача”, гдје се одржава Ревија руског филма, изразио је наду да ће бити настављена сарадња са Русијом на културном и другим плановима.

“Нема разлога да са тако блиским народом по језику и по култури не развијемо чвршће везе”, рекао је Видовић.

На овој културној манифестацији мостарска ће публика моћи да погледа пет филмова савремене руске продукције.

Ревија је отворена пројекцијом филма “12” Никите Михалкова, а публика ће сутра моћи да погледа филмове “Један рат” у режији Вере Глагољев, “Москва сузама не вјерује” у режији Владимира Немцова.

У суботу, 23. маја, биће приказани филмови “Кукавица” Александра Рогошкина и “Државни савјетник” Филипа Јанковског.

Улаз за све пројекције је бесплатан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана