Алексићев роман "Петља" промовисан на Сајму књиге у Бањалуци

Миланка Митрић
Алексићев роман "Петља" промовисан на Сајму књиге у Бањалуци

Бањалука - Роман "Петља" књижевника Дејана Алексића, који је својом бесједом свечано, у Спортском центру "Борик", отворио 27. Сајам књиге у организацији "Гласа Српске" промовисан је вечерас на овој манифестацији посвећеној писаној ријечи и књижевности.

С аутором о његовом роману и цјелокупном књижевном стваралаштву разговарала је Марија Пејић.

"Петља" говори о Дини, окарактерисаној као особи вертеровског духа, њеном животу, бунтовности, непристајању, о трагању за вриједностима, затим, о животу као петљи и, на самом крају, о "петљи" као покретачу који разара страх у њој самој.

- Овај роман, који јесте првенац је био посебан изазов јер је неки облик нежељеног резултата. Роман је дошао као нека врста одговара на неки метафизички жуљ у мени - рекао је Алексић говорећи о настанку романа првенца, за чије странице су, како је казао, скице постојале још прије десет година, а написао га је за два мјесеца.

Роман је награђен, између осталог, наградама "Милош Црњански" и "Владан Десница".

Алексић је аутор десет књига пјесама, књиге драма и више од двадесет књига за најмлађе читаоце. Поезија је његово прво усмерење, те се, стога, у овом разговору, осврнуо на само писање поезија, те прелазак на романескно стваралаштво, што је објаснио метафорички.

- Језик поезије је језик који има специфичну економију - рећи што више са што мање материјала. Поезија је као сируп, нико неће попити пуну боцу. Зато се поезија чита споро. Требало је наћи меру, колико воде насути, односно, колико реченицу песничку припитомити и учинити је корисном у једном овако обимном тексту - казао је он.

Роман "Петља" сачињен је из шест великих цјелина, а свако поглавље у себи садржи мање цјелине које имају своје наслове и, како је аутор објаснио, читалац роман не мора да чита линеарно.

- Последња целина је названа "Пуцањ" и оно је ушће свега што се дешава и свих времена која се нелинеарно представља у роману - истакао је Алексић, који је присутнима прочитао једну цјелину из романа. 

Сајамске промоције биће настављене сутра, када ће посјетиоци од 11 часова имати прилику да послушају нешто више о присутности ћирилице у издаваштву, на панел дискусији "Ћирилица у издаваштву". 

Књига "Дидактичке вјежбе" биће промовисана у 12 часова, а издања Удружења књижевника Републике Српске од 13 часова. 

Сајам ће бити отворен до 12. септембра, а радно вријеме је од 10 до 21 час. Цијена улазнице је 1КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана