Алексић: Дјело Душка Радовића је и данас живо и подстицајно

Танјуг
Foto: Промо

БЕОГРАД- Награђивани писац Дејан Алексић први је добитник нове књижевне награде "Душан Радовић" за дћецу и младе, за своју књигу "Мало-мало па слон" (издавач "Имам идеју") која му је данас свечано додијељена у Скупштини града Београда.

"Племенити је чин да се награда додељује на 100. годишњицу рођења Душка Радовића. Био је изванредна стваралачка природа каква се ријетко среће у много већим, динамичнијим и утицајнијим земљама и срединама. Наш језик и литература имали су среће да имају аутора оваквог формата какав је био неоспорно Радовић. Његово дјело је и данас живо и подстицајно, а нама остаје да докажемо да смо га и данас достојни", рекао је Алексић.

Он је указао на жељу да постоји више награда за дјечију књижевност и похвалио је друге ауторе у конкуренцији за ову награду.

Алексић је истакао да се културна свијест једног народа може изразити опусом великог песника за децу, писца, уредника на телевизији, афористичара, свестране уметничке личности какав је био Душан Радовић (1922-1984).

"Мени као аутору припада нарочита част и задовољство што будућа традиција ове награде почиње мојим именом. Као писац за децу, формирао сам се највише у гравитационом пољу стваралачког универзума Душка Радовића. Усуђујем се да верујем да је моја награђена књига мали, али видљиви ниво светлости из овог књижевног, звезданог неба", закључио је добитник награде Дејан Алексић.

На конкурс је стигло 98 књига, према правилима објављене од 15. децембра 2020. до 15. децембра 2021. године.

Награда се састоји од дипломе, скулптуре и новчаног износа од 5000 евра.

Горан Весић, замјеник градоначелника Београда, истакао је да је Библиотека града Београда оснивач двије нове књижевне награде, покренуте крајем 2021.године, а то су "Београдски победник" за најбољи роман и "Душан Радовић".

"Дошло је време да се додељује награда за дечју књижевност, да се више обрати пажња на ову област, јер колико ми је познато, не постоји много награда и признања у овом жанру. На овај начин ми стимулишемо уметнике, писце, да што више стварају. Сада сам сигуран да ће аутори више писати када смо установили још две књижевне награде", истакао је Весић.

Он је примјетио да је најтеже писати за дјецу, јер њих нико не може да превари, док сматра да пјесме за дјецу Душка Радовића нису увијек биле само за њих, већ много тога више, зрело, освјешћено, аналитично.

"Сви смо расли уз књиге, песме Радовића, он је био хроничар Београда на један посебан начин. Нема бољег начина да му се одужимо него кроз престижну награду која носи његово име и слави дела дечије књижевности", нагласио је заменик градоначелника Београда.

Милош Радовић, предсједник жирија, редитељ, драмски писац и син Душана Радовића, захвалио се градској управи што нису нимало заборавили његовог оца и што су њему додијелили овако високу функцију у жирију, који је одлуку донио једногласно.

"Дуго је Дејана Акексића чекала ова награда. Као писац за децу он је веома забаван, али и захтеван. Награђена књига је веома духовита збирка прича, лишена лажних емоција. Дејан зна да се са децом поступа озбиљно и одговорно. Хвала и свим осталим писцима што су желели ову награду", стоји у образложењу стручног жирија. Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, оснивача овог признања, добитнику је уручила Награду "Душан Радовић“.

У најужем избору су била још два наслова - "Књига плава као трава када спава" (ЦК Градац) Пеђе Трајковића и "Песме за нај-велике" (Културни центар Рибница) Душка Домановића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана