Александру Берчеку награда "Лифка" за допринос европској кинематографији

Срна
Александру Берчеку награда "Лифка" за допринос европској кинематографији

БЕОГРАД - Српски глумац Александар Берчек и редитељ Кристијан Пецолд овогодишњи су добитници награде "Александар Лифка" за изузетан допринос европској кинематографији коју додјељује Фестивал европског филма Палић.

Традиционална филмска манифестација која се одржава у амбијенту Палића и Суботице ове године ће протећи у свом уобичајеном термину од 17. до 23. јула.

Ове године уведено је још једно специјално признање - награда "Александар Лифка" за допринос регионалној кинематографији, а њена прва добитница је словеначка глумица Милена Зупанчић.

Директор Фестивала европског филма Радослав Зеленовић рекао је новинарима да ће се овом фестивалу представити 139 филмова, који ће бити приказани у 15 селекција, а најављени су и разноврсни пратећи садржаји - концерти, изложбе, промоције књига, радионице и стручна предавања.

"Идеја нам је била да видимо како изгледа та филмска Европа ауторски, са свим својим проблемима с којима се мучи, као и читав свет. Као и током претходних издања фестивала желимо да будемо сусретиште аутора, публике, критичара, извештача, на којем се приказују филмови који отворено и критички говоре о времену у којем живимо", рекао је Зеленовић.

У главној такмичарској селекцији биће приказано 12 филмова, који осликавају најбоље што је европска кинематографија дала у посљедњих годину дана.

Главни програм ће отворити филм "Дневник из Гвантанама" британског редитеља Кевина Мекдоналнда, у којем главну улогу тумачи оскаровка Џоди Фостер.

Публика ће бити у прилици да погледа и три филма који се премијерно приказују на Канском филмском фестивалу - "Френс" француског аутора Бруна Думона, "Грип Петровљевих" руског редитеља Кирила Серебреникова и љубавни филм "Најгора особа на свијету" норвешког редитеља Јоакима Трира, који овим филм заокружује "Осло трилогију".

Филм Милутина Петровића "Нечиста крва – грех предака" имаће на Палићком фестивалу своју свјетску премијеру, а публика ће бити у прилици да погледа и филмове "Плави цвијет" хрватског редитеља Зринка Огресте и македонско остварење "Чисто људски" Игора Иванова, преноси Спутњик.

Биће приказан и мађарски филм "Природна свјетлост" Денеша Нађа, који је ове године добио Сребрног медвједа у Берлиналу за најбољу режију.

Прича је смјештена у Други свјетски рат и бави се мађарским трупама које колаборирају с њемачким и траже партизане.

Филм преко главног јунака, ког редитељ снима у крупном плану све вријеме, кроз други и трећи план приказује све страхоте рата и оно што се око њега догађа.

У главном такмичарском програму ће бити и филм "Чувар брата својега" турског редитеља Ферита Карахана, "Копилот" њемачке редитељке Ане Зохре Берахед из селекције "Панорама" овогодишњег Берлинала, "Ја никада не плачем" Пјотра Домалевског из Пољске и британска комедија "Војвода" редитеља Роџера Мишела.

У такмичарској селекцији програма "Паралеле и судари" биће приказани филмови "Дечак" руског редитеља Виталија Акимова, литвански филм "Ђаво нема мира" Зефира Морелса и Албана Мерсијеа, летонски "У огледалу" Лаиле Пакалнине, "Фурија" Петра Ристовског, "Прољећна пјесма" Наталије Аврамовић, "Сутон", "Јаруга" и "Бранка" мађарских редитеља Балинта Бироа, Краснахорикаиа Балажа и К. Ковача Акоша.

Ова селекција ће представити и филмове "Дуга" црногорског редитеља Александра Вујовића, "Ноћна смјена" Реиниса Калвинша из Летоније, "Часови њемачког" бугарског редитеља Павела Г. Веснакова, "Унутрашње острво" Ру Хасанова из Азербејџана.

Биће приказани и филмови "Шта видимо кад погледамо у небо" Грузијца Александра Кобериџеа, "Нун оф yоур бусинесс" хрватске редитељке Иване Маринић Крагић, "Табија" Игора Дрљаче у канадској и БиХ продукцији, "Духови" турске редитељке Азре Дениз Окјај и "Паркет" руског редитеља Александра Миндадзеа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана