Александра Чворовић објавила нову збирку поезије: Почиње лов на Пјесмоједа

Бранислав Предојевић
Александра Чворовић објавила нову збирку поезије: Почиње лов на Пјесмоједа

БАЊАЛУКА - Издавачка кућа "Бесједа" објавила је нову антологију пјесама књижевнице Александре Чворовић под називом "Пјесмојед".

У питању је збирка поезије  за најмлађе читаоце, тј. дјецу од три до пет година, али коју могу читати сви који и даље чувају дијете у себи, без предрасуда о  подјели књижевности на ону за одрасле и на ону за дјецу.

Како саопштава пропратна најава издавача, ово је прилика да откријете чаробни свијет риме и игре у неодољивој књизи за најмлађе.

- Путовање кроз вртић до првих корака у школским ходницима никад није било забавније. Ова књига је незаобилазно штиво за свако дијете и родитеље који желе да уживају у заједничком читању, учењу и игри. Нека ово путовање ријечима обогати сваки дан и освоји срце цијеле породице - пише у најави издавача. Ауторка каже да се књига "Пјесмојед" некако наметнула сама од себе  између неколико спремљених рукописа, тражећи свој пут попут радозналих малишана којима је намијењена.

- Поред неколико рукописа спремних за штампу (пјесме, бајке и пјесме за дјецу) "Пјесмојед" се наметнуо да изађе први. Књиге су као дјеца коју родите, свака је другачија, свака има неки свој пут и ми аутори никада не знамо докле ће стићи - рекла је Чворовићева.

Књижевница истиче да је назив збирке проистекао из храброг покушаја да се спријечи читање поезије без заборава стихова и да је, без обзира на интригантан назив, јунак из наслова књиге једно прилично добро створење.

- Реакције на наслов су врло позитивне, интригантан је, а заправо  изведен из  римоване авантуре  "Лов на Пјесмоједа". Открићу вам тајну, ово љубичасто слатко створење са корице је Пјесмојед, он се увлачи у снове дјеци и тамо једе научене пјесмице, тако настају рупе у стиховима и дјеца почињу да их заборављају. А како га уловити и са њим се изборити, открићете у књизи - рекла је Чворовићева.

Књига је подијељена на два дијела: "Римоване авантуре" и "Песме скочице и скочиванке", са укупно 18 пјесмица, а оно што ову књигу, поред сјајних пјесама, чини изузетном, јесу фантастичне илустрације за које су заслужне ауторка књиге и њена кћерка Анабела Почић, ученица умјетничке школе.

Један од рецензената књиге, Сања Ивановић, написала је у предговору да се у књизи може наћи за свакога по нешто, од најмлађих до најстарих, али да се њена суштина најбоље открива заједничким читањем неколико генерација.

- Римоване авантуре Александре Чворовић откривају нам ко је "Пјесмојед", гдје се скрива, када се појављује и како се изборити с њим. Упознајемо се са Заљубљеним лептиром, Чаробном ружом и  одлазимо на Маскенбал. Овај дио књиге је намијењен дјеци која воле да путују у чаробне свјетове маште, откривају необичне ликове и уживају у авантурама. Слиједе кратке пјесме, скочице и скочиванке намијењене за маштање, играње и цупкање, у којима ће уживати не само дјеца него и они који им буду читали и играли се са њима - написала је Ивановићева.

Књига има 48 страна и може се купити у књижарама "Култура", књижарама Завода за уџбенике и наставна средства и продајним мјестима "Бесједе".

 

АУТОРКА

Александра Чворовић је рођена 1976. године у Бањалуци, гдје је завршила и студије књижевности.

Магистрирала је библиотекарство и информатику у Београду, а завршила је и едукацију за савјетодавног терапеута ТА. Ради као дјечији библиотекар у НУБРС и води радионице креативног писања, драмско-рецитаторску радионицу... Добитница је више књижевних награда, а пјесме су јој превођене на европске језике, учествовала је на фестивалима у региону и Европи. Мајка је двије дјевојчице, Анабеле и Леоноре, које је инспиришу. Написала је седам књига (три књиге поезије, једну поетске прозе и једну књигу прича), а, поред осталог, двије књиге за дјецу: "Чаробна ружа" (2014) и  "Украла ме Шумбаба!" (2018).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана