Александра Билановић, оперска пјевачица из Бањалуке: Признање као круна стрпљивог рада

Александра Маџар
Александра Билановић, оперска пјевачица из Бањалуке: Признање као круна стрпљивог рада

Бањалука – "Ректорова награда" ми је потврда заиста стрпљивог рада на себи, изградњи себе као умјетника кроз ове досадашње четири године студија. Назвала бих то круном свог досадашњег рада. Драго ми је да су Универзитет и Музичка академија у Загребу препознали и наградили мој таленат и залагање.

Испричала је ово за "Глас Српске" оперска пјевачица из Бањалуке, Александра Билановић, која је прије четири године одлучила да студирање оперског пјевања настави у Загребу.

Награду је добила за двије главне улоге које је остварила на Академији у овој академској години. Ријеч је о оживљавању захтјевних ликова, Амелије из опере "Амелија иде на плес" Г. Ц. Менотија и Агрипине из опере "Агрипина" Г. Ф. Хендла.

- Агрипина ми је донијела невјероватно искуство, о каквом сањају сви студенти пјевања, па и они који су већ завршили студиј, да пјевам у Хрватском народном казалишту у Загребу и то два пута. Заиста је неописив доживљај наступати на тој сцени - казала је Билановићева и присјетила се да је сала за оба извођења била испуњена до посљедњег мјеста.

Опера "Амелија иде на плес" изведена је у Казалишту "Мала сцена", гдје је Билановићева била изабрана да пјева на премијери, а послије тога пјевала је на Академији у седмици отварања нове дворане "Благоје Берса".

Награда ће јој бити уручена у петак, 17. јуна, на Музичкој академији, а послије тога ова оперска пјевачица се спрема на пут у Мађарску.

- Тамо ћу похађати љетну школу "Crescendo Summer Institute", као прошлогодишњи најбољи полазник, гдје ћу бити двије седмице - рекла је Билановићева.

Позитивне критике

Професор оперских улога, композитор Зоран Новачић написао је за ову талентовану умјетницу три магнификата, које ће извести сљедеће године.

- Ове године у априлу сам изводила његову композицију за оркестар и соло сопран, алт и баритон "Via crucis" у цркви св. Катарине у Загребу, за коју је касније изашла критика, гдје је написано: "Кристални сопран Александре Билановић", заиста је то велики комплимент када је пјевање у питању - поносна је оперска пјевачица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана