Александар Золотић о стварању и положају илустратора: Домаћи аутори за дјецу избјегавају осјетљиве друштвене теме

Илијана Божић
Александар Золотић о стварању и положају илустратора: Домаћи аутори за дјецу избјегавају осјетљиве друштвене теме

БАЊАЛУКА - Бити илустратор на нашим просторима подразумијева спремност да ћете морати да се бавите и пословима из других домена и усмјерења примијењене уметности, у најбољем случају, а можда и послом који и нема везе са тим.

Казао је то за “Глас Српске”, илустратор Александар Золотић, чије илустрације, које одишу живошћу и веселим бојама, красе корице најљепших књига за дјецу. Како је истакао живот и рад на другим просторима могу учинити посао илустратора неизвјесним, иако је ситуација у сфери издаваштва за дјецу у иностранству боља из наше перспективе.

- Све то није важно, ако искрено желите да се предате том позиву. Рад и комуникација на даљину је отворио многе могућности. Током студирања сам сазнао да одређени великани илустрације сарађују са страним агенцијама за илустраторе и тиме сам зацртао пут који треба да следим - рекао је Золотић.

Објаснио је да је рад са агенцијама тренутно једини начин који омогућава, али и не гарантује, да илустратори редовно буду ангажовани. Недавно је илустровао књигу “Загонетна потрага 2 : Дворац духовитих духова” Уроша Петровића, која је наставак сарадње са овим писцем.

- Сарадња са Урошем је сјајна, какву илустратор књига може само пожелети. У односу на његову прву књигу, “Загонетну потрагу”, овај пут је за нијансу било захтевније осмишљавање сцена, просторија у којима се радња одвија, у којима јунаци упознају нове духове и сазнају нове загонетке а чије решавање им омогућава наставак те тајанствене авантуре - објаснио је он.

Додао је да су те просторије тематски биле потпуно различите, да су ликови остали исти као у првој књизи, те да је рад са њиховим наговијештеним реакцијама и понашањем текао лакше.

Његове илустрације красе и књигу “Мери Бо” холандског писца Михаела Рифса, која је прва у низу од три књиге авантура ове симпатичне јунакиње. Како је казао до ове сарадње је дошло након што су уредници књиге одабрали његов портфолио радова који за иностране издаваче представља илустраторска агенција “Бригхт” из Лондона.

- Илустровао сам корице, насловну страну и унутрашњост књиге “Мери Бо” и заиста је лепо када на крају имате ваше име на тим корицама, а ваш израз и стил цртања се повезује са неким романом, његовом причом и јунацима. Као што се и у Урошевим причама радња врти око мистериозне куће, дома и дворца тако је и лајт мотив прве књиге о Мери Бо - вила Дункерхаут - испричао је Золотић.

Објаснио је да је посао агенције да повезује илустраторе и уредништва издавачких кућа, а ако уредник препушта агенцији одабир илустратора онда агенти препоручују илустраторе који су већ радили нешто слично. Будући да Золотић сарађује са домаћим и страним књижевницима разговарали смо о сличностима и разликама тема.

- На страном тржишту ништа није много другачије, можда само жанровски шареније и богатије. С тим да код нас нема осетљивих тема друштвених односа. Рецимо теме миграција народа, које су током задњих пар година биле глобално актуелне, код нас нису биле обрађиване за децу у импозантном књижевном облику за млађи узраст ни у годинама након што су на овим просторима били ратови. Теме климатских промена и бриге о природи и околини, односа према мањинама су присутније на страним тржиштима - истакао је Золотић.

Овај мајстор илустрације спаја различите мотиве у једну цјелину и у складу са текстом ствара атмосферу која буди топла осјећања како код малишана тако и код старијих читалаца.

- Приказујем мотиве и дешавања кроз неке нове визуре чиме добијају на занимљивости у односу на њихову свакодневну представу. Уметност запажања је нешто што код сваког од нас треба занеговати од најмањих ногу, без обзира на то да ли постоји жеља и прилика да се неко од нас бави уметношћу - рекао је Золотић.

Истакао је да кроз илустрације настоји да пренесе увјерљивост своје замисли одређеног дијела приче.

- Циљам да пренесем наклоњеност одређеним мотивима, моју љубав према одређеним облицима и бојама, текстурама, материјалима са којом читаоци могу на неки начин да се повежу - казао је Золотић.

У разговору је открио да је заправо велико дијете које воли да црта и ужива у процесу настајања илустрације која ће га подсјећати на књиге, цртане филмове и видео-игре које је вољело.

- То што је то мој посао и што уопште постоји тренутак у развоју људске цивилизације у ком се та вештина цени и пружа прилику да од тога уметник живи сматрам само срећом и благословом - испричао је он.

Младима који желе да постану илустратори поручио је да не одустају од те жеље, јер ће могућности бити све веће.

- Моја, а и старије генерације желели смо тиме да се бавимо и у времену када те могућности нико није могао да наслути. Поштујте свој, а посебно туђи рад и успех. Будите отворени за различите алате и технике уз сталну свест шта је оно што желите да постигнете - поручио је он и додао да млади треба да искористите сваку прилику за рад како би што раније формирали портфолио радова.

Истакао је да ради на илустрацијама за персонализовану дјечију књигу, која има циљ да одржи наклоњеност дјеце читању, јер су на неки начин и сами у тој књизи. Након тога илустроваће књигу бајки Уроша Петровића.

Дјечији свијет

Золотић је истакао да је стварање за дјецу важна ствар, те да му се понекад чини да је то невјероватно тежак посао и да људима који то успјешно раде треба често одавати признања.

- Наравно, тиме не желим себе да сврстам у ту сорту стваралаца нити да то представим као нешто недостижно. Али, чар је у разумевању света на начин који је близак најмлађима и у вештини да теме које њих интересују представимо тако да у њима изазиву радост и осећање сигурности и спокоја - навео је Золотић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана