Александар Стојковић Пикси, глумац Народног позоришта РС, за “Глас Српске”: Улога краља Александра прави изазов

Александра Глишић
Александар Стојковић Пикси, глумац Народног позоришта РС, за “Глас Српске”: Улога краља Александра прави изазов

БАЊАЛУКА – Представа “Дучић” је политичко-историјски театар и такви комади су захтјевни за глумце. Приче те врсте треба занимљиво представити на сцени. То јесу занимљиви подаци и историјске чињенице које интересују публику, али глумци треба да пребаце рампу.

Овим ријечима глумац Народног позоришта Републике Српске Александар Стојковић Пикси почиње причу о раду на новој представи коју на Великој сцени националног театра режира Југ Радивојевић.

Стојковић у комаду чији је аутор Спасоје Ж. Миловановић игра краља Александра Првог Карађорђевића, а премијера је заказана за 31. јануар 2020. године.

- Прича се одиграва у вријеме убиства краља Александра, односно мало прије атентата у Марсеју 1934. године. Њега су заправо убили они које је он мислио да ослобађа и дошли су му главе. Свиђа ми се како је улога написана. Биће то прави изазов, а са тумачењем историјских личности увијек постоји проблем, јер их свако замишља на свој начин - каже Стојковић.

Комад освјетљава улогу Јована Дучићева у доба припреме атентата, а славни пјесник је тада био посланик Министарства унутрашњих послова Краљевине Југославије у Риму.

- Дучић је имао контакте са Мусолинијем и са страним државницима који су били умијешани у организацију атентата. Истражујући о краљу Александру Првом Карађорђевићу сазнао сам да постоји само један снимак гдје се чује како он говори. То је било на Бледу када је примио посланика тадашње Чехословачке. Већ сам играо краља Александра у представи “Колубарска битка” у Позоришту Приједор - прича Стојковић кога је телевизијска публика имала прилику да гледа у обје сезоне популарне серије Драгана Бјелогрлића “Сенке над Балканом”.

У серији која је направила бум у региону Стојковић игра власника кафане у којој се окупљају полицајци из Јатаган мале.

- Бјелогрлић је нашао јако занимљив историјски контекст, али је дао себи умјетничку слободу и размаштао се. Иако има четири драматурга која пишу серију он је човјек који одлично игра на више поља истовремено. Тумачи главну улогу у серији, режира готово сваку епизоду, има драматрушке захвате. Продукција “Сенки над Балканом” обухвата велики тим људи, направљен је читав филмски град. У једном тренутку на сету се налази 40 глумаца, снима се камерама које су посљедња ријеч технике - описује Стојковић.

Примијетио је, каже, да појединци имају замјерке на другу сезону. - То је само доказ да је урађен добар посао. Чим навале ти ситни мишеви да траже као неке пропусте значи да је све одлично. Проблем је што публика често замјера редитељима да представљају историју на свој начин, што су у једном тренутку спомињали и у вези са овом серијом. Заборављају да постоји документарни програм који се тиме бави, а да серије и филмови могу да буду инспирисани историјом, али не морају да вјеродостојно испрате све чињенице - истиче Стојковић који је играо и у двије епизоде серије “Група”.

- Ова серија је донијела право освјежење и представила нова глумачка лица. Ту је сјајни Игор Беничина као главни мушки лик који је до сада био готово непознат ТВ публици - казао је Стојковић.

На прољеће ће се појавити у наставку серије “Месо”, тачније у пројекту “Кости”.

- Сви глумци из Србије питали су ме на снимању “Сенки над Балканом” када ће наставак серије “Месо”, јер је тај пројекат постигао огроман успјех у Србији. Нема ништа љепше него као када гледам неку представу и пожелим да се придружим глумцима на сцени. То је доказ да је представа одлична, а тако је и са “Месом”. Глумци из Србије ми говоре да желе да глуме у наставку овог пројекта - каже Стојковић. 

“Жигосани у рекету”

- Серија “Жигосани у рекету” Драгана Бјелогрлића је веома занимљива. Иако сам имао мању улогу у другој сезони, било је сасвим довољно да осјетим одличну атмосферу на снимању и да видим како овај тим ради професионално - каже Александар Стојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана