Александар Стојковић: Нушић леди осмијех на лицу

Александра Глишић
Александар Стојковић: Нушић леди осмијех на лицу

Бањалука - "Ожалошћена породица" измами осмијех, који се заледи послије неколико секунди. Нушићев хумор је горак, јер говори о наравима које уопште нису безазлене.

Рекао је ово за "Глас Српске" глумац Народног позоришта Републике Српске Александар Стојковић Пикси, који у новој представи овог театра тумачи лик Тасе.

Комад Бранислава Нушића режира Никола Пејаковић, а премијера ће бити у децембру, на великој сцени националног театра Српске.

- Сигурно је да ће бити комичних ситуација, гдје ће се публика смијати, али ми се нећемо трудити да дамо превише повода за смијех. Ликови из наше представе су људи спремни да газе преко мртвих. За њих не постоје никакви закони, јер руше све испред себе - казао је Стојковић.

Редитељ је причу смјестио у наше вријеме, али је и радњу премјестио у Републику Српску.

- Представу смо ијекавизирали, па је и Таса постао Тасо. Он са супругом долази у покојникову кућу да би се дочепао насљедства. Себе прозивају најближом родбином, да би се лако обогатили и заправо само желе да распарчају имовину. Пошто су у дуговима и кредитима до гуше, то им је једина шанса да се извуку из минуса - казао је Стојковић.

Додао је да ће публика у доброј познатој причи препознати људе из своје околине.

- Нушић никада не губи на актуелности, јер је ушао у срж менталитета наших људи, познавао их је у душу. Осим тога, указује на проблеме у друштву - истакао је глумац.

Обећао је да ће публика уживати у представи, али није убијеђен да ће људи попут главних ликова доћи на премијеру.

- Нисам сигуран да људи попут Тасе долазе у позориште. Али људи који су у кредитима до гуше има свуда око нас. Искрено се надам да нико није у тако екстремној ситуацији као што је мој лик, јер никада не бих био у његовој кожи - казао је Стојковић.

Додао је да је специфично што текст славног комедиографа раде као драму, а не као комедију.

- То је страшна борба глумаца са Нушићем, који нас често повуче на комичну страну. Када смо почели да озбиљно изговарамо реплике, схватили смо какав је карактер наших људи. Изгледа да се годинама нисмо мијењали. Завидни смо, лицемјерни, лијени. Бојим се да наш народ има много више мана него врлина. Што то прије схватимо, прије ћемо се и поправити - сматра Стојковић.

Екавица

- Текстове Бранислава Нушића позоришта обично изводе изворно, на екавици. Ми смо се одлучили за ијекавицу, што је подразумијевало неке додатне интервенције. Некада смо морали да мијењамо цијелу конструкцију реченице - казао је Александар Стојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана