“Александар од Југославије” у режији Здравка Шотре од вечерас на каналу Нова С: Живот и смрт великих идеја

Г.С.
“Александар од Југославије” у режији Здравка Шотре од вечерас на каналу Нова С: Живот и смрт великих идеја

Прича о “краљу ујединитељу”, Александру Првом Карађорђевићу почиње када се он враћа из Првог свјетског рата у ослобођени Београд, новембра 1918. године, а завршава се атентатом у Марсељу 1934. године.

Дио те приче и дио историје биће утиснут у фикцију и у серију “Александар, краљ од Југославије”, у режији Здравка Шотре, чије емитовање вечерас почиње на каналу Нова С.

Серија, рађена по истоименом роману Вука Драшковића, имаће 15 епизода.

- Александар улази у Београд, три дана пошто је град ослобођен. У два балканска и у Првом светском рату командовао је српском војском у многим победоносним биткама. Срби су тим победама задивили свет, а Александар, место радости, осећа горчину, јер је Србија тешко изгинула, сва је спаљена и разорена. Док његова војска надире даље, избија на обалу Јадрана и наставља према Марибору, уморни ратник Александар започиње стварање државе Јужних Словена. Њеним стварањем нестаће Краљевина Србија и Краљевина Црна Гора - стоји у најави серије.

Серија ће испричати причу о једном дијелу историје, а глумац Горан Шушљик, који у овој серији игра Анту Трумбића, казао је за портал “Нова С” да је ово вријеме када су нам потребна подсјећања на то шта су биле грешке.

- Ово није ревизија историје, него њено поновно учење, сагледавање из овог тренутка је још важније - како гледамо на неке историјске чињенице. Сад када смо много далеко не могу другачије да доживљавам то него као земљу у којој сам рођен, у којој сам растао, у којој је мој идентитет направљен. Не мислим да је потребна моја лична ревизија у односу на то, већ сагледавање онога где сам и како сам растао и живео - мене не би било да није било те Југославије, ја сам дете те Југославије - навео је Шушљик.

Шушљик је објаснио да је сам режисер Здравко Шотра прави витез причања приче.

- Он је витез нашег посла, витез причања прича, храбар човек који је успео у овим годинама да победи препреке и да направи серију, која је не само драмско дело, већ идеја да се исприча прича о краљу Александру и свим друштвеним, политичким, социјалним условима у којима је идеја Југославије живела, заживела и на крају умрла - наводи Шушљик.

Више од 130 глумаца учествовало је у овом великом пројекту, који је сниман током прошле године. Краља Александра тумачи Љубомир Булајић, а краљицу Марију Тамара Алексић. У глумачкој екипи су и Ирфан Менсур, Петар Стругар, Бранислав Лечић, Горан Шушљик, Жарко Лаушевић, Воја Брајовић, Никола Којо и други.

Серија ће бити емитована понедјељком од 21 час.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана