Александар Бланић, о представи која отвара Заплет 06: Очекујте неочекиваног Нушића

Александра Маџар
Александар Бланић, о представи која отвара Заплет 06: Очекујте неочекиваног Нушића

Бањалука - Волио бих да публика са представе изађе срећна, насмијана и са много тема за разговор и размишљање, као што обично бива послије сваког прочитаног дјела Бранислава Нушића.

Поручио је ово глумац Александар Бланић најављујући премијеру комада "Од колијевке па до брака", који је по тексту цијењеног српског комедиографа адаптирала и режирала Ана Ђорђевић.

Играње представе у уторак, 21. октобра, у 20 часова на даскама Градског позоришта "Јазавац" отвориће Међународни фестивал младог глумца "Заплет 06" и свечано обиљежити прославу осмог рођендана градског театра.

- Редовна публика "Јазавца", а и они који су погледали неколико њихових представа, већ су навикли на стил који се овдје његује. Ни нова представа не одступа од њега. То су комади у којима је глумац и глумачка игра на првом мјесту и све је подређено томе - додао је Бланић.

Када се свјетла у позоришној сали погасе, а у ваздуху проструји мистерија театра, публика ће имати прилику да ужива у сведеним и ефектним костимима и сценографији.

- Поред визуелног дијела, одлична музика, младалачка енергија и шарм који плијене главни су адути представе. Очекујте Нушића каквог нисте очекивали - нагласио је глумац.

Бланићу, који је моћ свог талента много пута показао оживљавајући ликове на сцени Дјечијег позоришта РС, ово је други пут да игра у "Јазавцу".

- Ако професионално приступате послу процес стварања представе вам је, у принципу, врло сличан у било којем позоришту. Радујем се сваком позиву за сарадњу, јер је и здраво и корисно за глумца мало промијенити средину и креативно сарађивати са новим људима - казао је он.

Осврнуо се и на Нушићево дјело "Аутобиографија" на основу којег је и рађена представа у коме српски писац описује своје дјетињство и младост до женидбе.

- Писано је 1924. године и приближава нам оновремено друштво са посебним акцентом на школство, администрацију и све наопако постављене вриједносне критеријуме. Горка је истина да је и послије скоро сто година све то и те како актуелно и да ћемо тешко наћи лијека овим тешким болестима друштва - нагласио је Бланић.

Поред њега, на сцени ће по ко зна који пут своје умијеће потврдити и глумица Народног позоришта РС Миљка Брђанин-Бабић, а раме уз раме са искуснијим колегама наћи ће се млади глумци бањалучке Академије умјетности Данило Керкез и Смиљана Маринковић.

- Један врло битан принцип у глуми је да глумац себе натјера да сваки пут почне од нуле, то јест, да покуша да поништи сва своја пријашња искуства да би креативност дошла до пуног потенцијала и да се спаси замке манира. У складу с тим, ми смо равноправни партнери. Смиљана и Данило су веома талентовани глумци и поред тачних редитељских упутстава, какве смо имали, није било потребе за неке велике савјете - казао је Бланић.

Квалитет

И ове године организатори су се потрудили да публици поклоне најквалитетнија позоришна остварења из Београда, Хрватске, Приједора и Бањалуке, па је и то један од разлога због којих ће Бањалука седам дана бити опчињена позоришном чаролијом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана