Алекса Шантић стиховима дотакао и космос

Мирна Пијетловић
Алекса Шантић стиховима дотакао и космос

Мостар - Мостар има неколико симбола, а један од њих је и Алекса Шантић и зато је јако важно чувати успомену на нашег великог пјесника и његово дјело.

Рекао је ово министар привреде у влади Херцеговачко-неретванског кантона Жељко Лакетић отварајући у Владичанском двору 97. Шантићеве вечери поезије које организују, све до 10. октобра, Српско просвјетно културно друштво "Просвјета", Градски одбор Мостар и Српско просвјетно културно-умјетничко друштво "Гусле".

Да је и након 148 година од рођења и 92 од смрти Шантић жив и стално присутна у душама и срцима људи овог времена, у сриједу увече подсјетио је и потпредсједник "Просвјете" Ранко Чворо.

- Иако за Шантића кажу да је пјесник Мостара, он је превазишао те границе својим стваралаштвом. Стремио је ка висинама и истински дотакао, и космос и универзално, захваљујући својој добродушности, везаношћу за човјека и љубав према суграђанима, као и свему ономе што овај простор чини занимљивим - рекао је Чворо.

Он је нагласио да је од Мостара било много већих и љепши градова, али да је баш ту крајем 19. и почетком 20. вијека планула "Просвјета".

Свечани програм својим наступом увеличао је и бард српског глумишта, Петар Божовић. Он је рекао да се читајући Алексину поезију долази до осјећања осавремењивања и актуелизације.

- Умро је песник, умрла Емина, али песма о Емини умрети неће. И ја опет кажем, песма неће умрети и онда је жива и Емина и песник,  жив је и Мостар, а ми смо онда живи преко поезије - рекао је Божовић, који је у оквиру манифестације извео монодраму "Чеговић".

На отварању су наступили и рецитатор Мартина Димитријевић и музички дуо Гордана Манојловић и Сања Мартиновић.

Прије почетка манифестације служен је помен Алекси Шантићу и освештан обновљени споменик на Православном гробљу Бјелушине.

Програм ће бити настављен вечерас у 19 часова, када ће у Владичанском двору у Мостару бити одржана промоција збирке приповједака "Зановијет" Олге Бикар, а прекосутра ће своју књигу "Рат и мир у БиХ" промовисати Мирјана Кусмук.

Истог дана у 19 часова "Просвјета" Невесиње ће организовати вече "Невесиње-друга Шантићева кућа" које ће бити одржано у овом граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана