Албина Смајловић: Музичка прича за Милоша Црњанског

Александра Маџар
Албина Смајловић: Музичка прича за Милоша Црњанског

Бањалука - Потреба да се исказујем кроз музику, да гласом и звуцима пружим публици један љепши свијет или прикажем овај стварни кроз призму која није свакодневна, увијек су добри разлози за концерт.

Рекла је ово за "Глас Српске" бањалучка оперска пјевачица Албина Смајловић која ће одржати солистички концерт 19. марта у 20 часова у Банском двору Културном центру.

Она је за заљубљенике у класичне ноте припремила занимљив репертоар, а наступиће уз клавирску пратњу пијанисткиње Дуње Марковић. 

- Прижељкујем да публику дочека суптилна енергија која се у мом случају најљепше и најискреније каналише кроз музику - казала је Смајловићева.

Приликом пажљивог одабира дјела која ће изводити умјетница је прије свега жељела да публика ужива у композицијама домаћих аутора.

- Наравно, ту су и неизоставна композиторска имена класичног, белканто, веристичког и романтичарског периода, али и савремени аутори - најавила је Смајловићева.

На концертном репертоару биће дјела славних композитора Моцарта, Чајковског, Коњовића...

Умјетница каже да на овом концерту жели да промовише рад студента треће године Академије умјетности у Бањалуци, Давида Мастикосе, па је у програм уврстила и његово дјело.

- Мастикоса је урадио композицију на стихове Милоша Црњанског, а пошто је прошле године обиљежено 120 година од рођења овог великана књижевности, то је наш мали допринос поводом значајног јубилеја - истакла је Смајловићева.

Млада умјетница, која је до сада имала више солистичких наступа, али је радо виђен гост и на концертима Бањалучке филхармоније сматра да стваралачки рад и нема смисла ако остаје између четири зида.

- Повезаност са публиком је заиста битна. Они су ти који могу на најбољи начин да осјете наше емоције на сцени - каже Смајловићева.

Када је ријеч о посјећености концерата класичне музике сматра да Бањалука има довољно публике која подржава умјетнике, али и да би било пожељно да их у будућности буде још више.

- Ово питање и тема не стају у један ред. Има и плусева и минуса, некад превагне прво, некад друго. Сви заједно треба да се боримо и да не одустајемо. Морамо свим силама пружити отпор кичу - закључила је Смајловићева.

Гости

- На концерту ће наступити и моје колеге сопран Ивана Живанић и баритон Александар Драгојевић, који ће се представити појединачно. Наступиће и у дуету уз клавирску пратњу Дуње Марковић која ми је велика подршка у сваком смислу - каже Албина Смајловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана