Актуелност Кочићевог дјела не пролази - "Давид Штрбац, јопет"

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД - Представници Организационог одбора Кочићевог збора, удружења књижевника Републике Српске и Србије, града Бањалуке и Представништва Републике Српске у Србији, положили су данас цвијеће и прислужили свијеће на гробу Петра Кочића у Алеји великана на Новом гробљу у Београду.

У оквиру Кочићевог дана у Београду, који се традиционално организује посљедњег четвртка у августу у оквиру манифестације Кочићев збор, положено је цвијеће и на споменик великом српском писцу у Чубурскм парку.

Савјетник градоначелника Бањалуке за културу и социјалну политику Мирна Савић Бањац истакла је да је Кочић универзална вриједност и величина која живи и даље.

"Поносни смо што смо данас овде и што 56. пут обиљежавамо Кочићеве дане. Он нас спаја, оплемењује и опомиње. Увијек смо у истој замци, али настојимо бити мудрији и док год покушавамо, Кочић живи", поручила је она, обраћајући се у име града Бањалуке и градоначелника, Организационог одбора Кочићевог збора и Кочићевог завичаја.

У име Удружења књижевника Републике Српске на Кочићевом гробу, његовој "вјечној кући" обратио се и писац Зоран Костић, који је истакао да је кућа Петра Кочића свуда гдје живе Срби.

"Његова је кућа његова Крајина, његова Република Српска, његова Србија, српска Црна Гора, јер његово дјело је оно што је наша општа вриједност, а актуелност тог дјела не пролази", рекао је Костић.

Како је истакао, за то је, нажалост, заслужно и све оно против чега се Петар Кочић борио и на шта је указивао, јер је све то и даље актуелно као да се ништа није промијенило од његовог времена до сада.

"Нас поново тјерају, не само у Републици Српској, на некакав говор Давида Штрпца, некакав крипто, мимикрични говор. Ми више не смијемо да кажемо... То је највећи удар на српски језик. На њега ударају како је ко долазио у БиХ и владао њом, од Бењамина Калаја, па до овога који је недавно наметнуо закон", рекао је Костић.

Он је обраћање завршио својом пјесмом под насловом "Давид Штрбац, јопет", написану у складу са том новом стварношћу, чији први стихови гласе: "О, нека ти је слава, кад нас указом `ослободи` права, да робујемо проклетој истини, што овај народ неуки чини, од постојања, а што га и кочи да се сагледа, не кроз своје очи, него кроз твоје, зјеницо Јевропе..."

У име Удружења књижевника Србије цвијеће је положио члан Управног одбора Удружења Видак Масловарић, а испред Представништва Републике Српске у Србији, Борислав Максимовић, који је задужен за развој и унапређење сарадње у просвјети, култури и умјетности.

Вечерас у Удружењу књижевника Србије биће организовано књижевно вече посвећено Петру Кочићу, а учествоваће овогодишњи добитник Кочићеве награде Љубивоје Ршумовић и књижевници из Србије, Републике Српске и Румуније.

Кочићев дан у Београду организују Представништво Републике Српске у Србији и Удружење књижевника Србије у сарадњи за Организационим одбором Кочићевог збора и Удружењем књижевника Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана