Акција ”Кластер”: СИПА изузима документацију са факултета у Мостару

ГС
Акција ”Кластер”: СИПА изузима документацију са факултета у Мостару

МОСТАР - У наставку акције ”Кластер” истражиоци Агенције за истраге и заштиту (СИПА) изузимају документацију са приватних факултета на подручју Мостара.

Како наводе у СИПА, акција се спроводи по налогу Суда БиХ и под надзором Тужилаштва БиХ које води истрагу о продаји диплома широм БиХ, пише АТВ.

-Привремено одузимање документације врши се због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела организовани криминал, недопуштена трговина и прање новца из Кривичног закона БиХ. Такође се сумњиче за поодстрекавање, злоупотребу положаја или овлашћења, фалсификовање или уништење службене исправе и кривотворење службене исправе по Кривичним законима Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта”, наводе у СИПА.

Додају да су активности у току, те да ће о коначном исходу акције јавност бити информисана накнадно.

У оквиру акције ”Кластер” СИПА је у децембру изузимала документацију из Независног универзитета Бањалука. У фебруару 2023, када је акција покренута, ухапшено је 11 особа због сумње у издавање и трговину лажним дипломама.

У акцији је тада откривено и привремено одузето 75 личних студентских досијеа, матичне књиге, евиденције и регистри и друга послова документација, 165.000 КМ, рачунари као и други предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана