Академски сликар Милан Кнежевић: Савршенство облака као инспирација

Александра Маџар
Академски сликар Милан Кнежевић: Савршенство облака као инспирација

Бањалука - Инспирисан савршенством неба и облака, нијансама тог плавог пространства и мирисом ваздуха у тренутку посматрања јединственог дара природе настао је циклус академског сликара из Бањалуке Милана Кнежевића “Паралелни приступ дубини и површини”.

Описујући тренутке свог надахнућа Кнежевић је најавио изложбу свог новог циклуса слика која ће бити отворена 27. априла у 19 часова у изложбеном простору Народног позоришта Републике Српске.

Стварајући циклус на платну је ујединио двије теме и два мотива.

- Посјетиоци ће имати прилику да се упознају са мојим виђењем мотива старих фасада, зидова, прозора и врата и, као што сам рекао, мотиве неба - казао је сликар.

Спајајући двије различите теме у цјелину звану умјетност, објашњава да је дошао до наслова поставке.

- “Паралелни приступ дубини (небо, облаци, ваздух) и површини (површина зида итд)”. Обје теме реализујем истовремено, па из тог разлога у називу доминира ријеч “паралелни” - објаснио је Кнежевић.

Као сликар запослен је у Народном позоришту РС гдје свој таленат оставља на сценографији, моделовању и креирању реквизита.

Дјела настала крајем 2014. и почетком ове године радио је техникама уље, акрил на платну и лесониту.

- На неколико слика се дискретно користи и “airbrush” (ваздушни кист). Ту технику јако волим - казао је Кнежевић.

Осим савршеног призора неба, својим очима умјетника, покретач за стварање, видио је у текстурама зидова, интересантним детаљима на фасадама који су остали као зуб времена.

Осврнуо се и на младе ствараоце у Бањалуци, за које сматра да имају довољно простора да искажу своју креативност.

- Срећан сам јер смо у Народном позоришту добили простор за излагање који је функционалан, са добром расвјетом и што је такође важно, налази се у центру града - нагласио је Кнежевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана