Академски сликар Мила Панић: Сјећања на дјетињство као инспирација

Александра Маџар
Академски сликар Мила Панић: Сјећања на дјетињство као инспирација

Сарајево - Микс-медијски рад академског сликара Миле Панић, који чине видео-инсталације и серије фотографија, сведен у умјетничку цјелину “We have a wonderful life” изложен је у галерији “Duplex 100м2” у Сарајеву.

Повод да се рад талентоване умјетнице из Бањалуке нађе пред поштоваоцима умјетности у Сарајеву је њен прошлогодишњи успјех, а овим радом она је постала и један од финалиста за награду “Звоно”.

- Драго ми је што је рад коначно доживио премијерно приказивање и у Сарајеву и што ће се моћи видјети у потпуности, као цјелина, с обзиром на то да је комплексан - казала је Панићева.

Овај умјетнички пројекат почео је 2013. када је Панићева по ко зна који пут гледала видео-снимак који је њен ујак послао њеној породици.

- У том моменту сам, из позиције умјетника, схватила прави смисао снимка и какав је утицај имао на мене и моју породицу. То је била нека врста наде. Овај рад се бави културолошким миграцијама, миграцијама жеља и потреба... - рекла је умјетница.

Инспирацију за стварање рада пронашла је у не тако лијепим успоменама из дјетињства када се њена породица преселила у Аустралију крајем деведесетих година.

- Слање видео-поруке породици и пријатељима је био уобичајени начин комуникације, да бисмо видјели да ли је са њима све у реду. На траци су биле забиљежене активности и све нове ствари. Сва умјетничка дјела су примјери “симптома миграција” у БиХ. Шта год да раде, плешу, пливају - то је њихов начин гледања на бољи и квалитетнији живот. Све оно што нису могли урадити у БиХ или оно што ми не можемо радити - објаснила је Панићева.

Сматра да је овај рад заједничка историја коју ће многи  препознати из сопственог искуства.

- Као и сви други моји радови, и овај је “ишчупан” из моје непосредне околине. Било је то моје дјетињство, односно искуства и сјећања током одрастања или пак ослушкивања других људи - додала је умјетница.

Послије Сарајева, овај рад се сели у Музеј савремене умјетности у Скопљу гдје ће бити дио изложбе 11. бијенала младих умјетника.

- На приједлог Музеја савремене умјетности РС, одлучили су да ја представљам РС и БиХ с обзиром на то да је Музеј наградио мој рад на завршној изложби Академије умјетности - казала је Панићева.

Одлазак у Скопље доживљава као одличну прилику да упозна младе колеге са регионалне сцене.

- Бијенале ове године није тематски одређено, па сам сигурна да ће у центру пажње бити тренутне окупације младих умјетника, односно теме и проблеми који интересују ствараоце. То ће бити освјежавајуће - казала је Панићева.

Нови радови

- Тренутно сам у фази реализације неколико радова. У питању су инсталације, а и неколико перформанса је на помолу, али о том потом. Вјероватно ће своје представљање доживјети у другој половини године - рекла је Мила Панић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана