Академски сликар Марија Марић: Интимни дневник у сликама

Александра Маџар
Академски сликар Марија Марић: Интимни дневник у сликама

Бањалука - Рутинским ликовним записом покушавам да одгонетнем суштину ликовности и умјетности уопште. Истражујем и спознајем у домену асоцијативне апстракције своје мисли, могућности, свјесно и несвјесно.

Рекла је ово за "Глас Српске" академски сликар Марија Марић најављујући своју магистарску изложбу "Знаковито и инстинктивно", која ће бити отворена вечерас у 19 часова у изложбеном салону Дјечијег позоришта РС у Бањалуци.

- Мој свијет боја и облика настао је из асоцијација и метафора које бирам спонтано. У тој спонтаности и случајности открива се и моја личност - рекла је она.

Млада умјетница, како је рекла, стално је у потрази за новим и неистраженим хоризонтима.

- Искуства, снови, дјетињство, свакодневица, путовања и живот уопште синтетизовала су се у мојим радовима, попут интимног дневника - објаснила је Марићева.

Своја емотивна и интелектуална стања, као и духовне чежње, жеље, наде и вјеровања она преноси на слике.

- Почињем од поједностављеног "пећинског цртежа", да бих на крају дошла до сложеног, али редукованог знака, који прелази у апстрактан запис са новим значењем. У мом раду су присутне игре знакова, као нотне партитуре музичких композиција или семиолошке мапе рађене акрилом, црним тушем и спрејевима на платну - казала је умјетница.

У стваралаштву се води једним мотом, који гласи: "Сликам оно што живим и волим, а волим што живим и сликам".

- Инспирисана сам и стрит артом, хип-хоп културом, свемирским, земаљским и воденим пространством, уносим у радове своју причу, знак и идентитет. Физички однос са подлогом је битна компонента при грађену мог дјела - казала је Марићева.

Симболи

- За мене сликарство представља широко експериментално поље менталног израза. Неки ликовни симболи толико се редовно појављују у времену и простору да се могу сматрати универзалним. Упркос томе, њихово прецизно значење унутар поједине културе сасвим је одређено, што доприноси невјероватној умјетничкој разноврсности - казала је Марија Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана