Академски сликар Исидора Ивановић из Београда: Ликовна прича од Русије до Српске

Дејан Јовичић
Академски сликар Исидора Ивановић из Београда: Ликовна прича од Русије до Српске

Србац - Највише волим када ме амбијент попут Бардаче инспирише па захваљујући природној лепоти на платно преносим мотиве који крију одређену симболику.

Овим ријечима академски сликар Исидора Ивановић из Београда објашњава зашто је већ три пута учествовала на Ликовно-еколошкој колонији "Бардача-Србац".  

Аутор слика које су излагане на бројним колонијама, Ивановићева је дипломирала на Академији ликовних умјетности у Москви, а од 2004. године носи и титулу магистра сликарства. Иако на њеним платнима преовладавају планински предјели, бардачка равница се савршено уклопила у дјела која тренутно ствара и која ће наћи своје мјесто међу више од 500 слика у фундусу србачке колоније.

Сликањем је почела да се бави још у дјетињству, које је са својим родитељима провела у Москви. Њен таленат је примијетила призната руска сликарка Јулија Суховјецкаја, код које је свакодневно похађала часове сликања, а недуго затим уписала је руску академију "Сурикова". Тако је добила прилику да надограђује своје знање у друштву цијењених умјетника.

- Боравила сам на академији шест година и научила основе сликарства, што сваки уметник треба прво да савлада како би онда могао даље да експериментише и бави се апстракцијом - каже Ивановићева. 

Поред сликарства бави се и мозаиком, скулптуром и керамиком.

- После завршетка академије вратила сам се у Србију и добила свој први велики посао са руским уметницима који су имали задатак да осликају православну цркву у Загребу, на чему сам радила две године. То је и утицало да се анђели често појављују као мотиви на мојим радовима - истакла је Ивановићева која је имала десетак самосталних изложби у Русији и Србији.

Учествовала је на више од 40 колективних изложби и колонија у САД, Русији, Грузији, Италији, БиХ, Црној Гори и Србији. Њени радови се налазе у приватним колекцијама широм Европе и САД.

- Са задовољством сам учествовала и у пројекту посвећеном стогодишњици Првог светског рата када сам са колегом Драганом Бартулом приредила изложбу у Београду. Тада смо представили наше слике са овим мотивима, али и фотографије и друге оригиналне експонате из периода рата - рекла је Ивановићева, добитник неколико важних признања, међу којима се издваја награда Академије умјетности из Русије.

Дјеца

Исидора Ивановић ради и са младим сликарима кроз малу школу умјетности. Своје знање је пренијела и талентованим сликарима основних школа на бардачкој колонији. Каже да је рад са дјецом инспирише, због чега се придружила пројекту развијања сликарских способности код дјеце са посебним потребама. Више пута је илустровала књиге за најмлађе читаоце. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана