Академик Миливоје Унковић: Никола Тесла ударио темеље будућности

Мирна Пијетловић
Академик Миливоје Унковић: Никола Тесла ударио темеље будућности

Бањалука - Изложба "Никола Тесла: Вријеме и простор" која ће концептуално обухватити све елементе импозантне биографије овог генијалног ствараоца, а у умјетничкој реализацији академика Миливоја Унковића, биће отворена 29. јуна у 21 час у Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци.

Изложбу приређују поводом обиљежавања 160 година од рођења Николе Тесле, а поставка ће обухватити фотографије, графичке приказе и предмете који ће испричати једну занимљиву умјетничку причу о овом ванвременском генију.

- Кроз фотографије, у различитој графичкој обради, приказаћемо његов животни пут од рођења, преко свих животних фаза, његовог генијалног рада, па све до смрти. Имаћемо и реплике неких техничких изума које ће нам позајмити Електротехнички факултет Универзитета у Бањалуци, као и бисту Николе Тесле коју ће нам за ову изложбу уступити Генерални конзулат Србије у Бањалуци - најавио је Унковић.

Према његовим ријечима, Тесла је волио да се дружи са умјетницима, људима из културе, који су били чести гости у његовој лабораторији.

- И сам је са својим свјетлосним ефектима правио невјероватне перформансе у лабораторијама, тако да ће ова поставка представљати својеврсну синтезу између умјетности и науке - казао је Унковић.

Тесла је говорио да су његове идеје, односно сам процес промишљања о експериментима и патентима, најсличнији стварању умјетничких дјела.

- Он је неисцрпан извор инспирације за сваког умјетника, јер је он тај који је ударио, слободно могу да кажем, темеље будућности. Што вријеме одмиче, све више размишљамо о томе каква је, у ствари, величина он био, и као човјек и као научник, јер на основу његових идеја наука се и данас константно развија - истиче Унковић.

Прије отварања изложбе, у 20 часова, у просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци биће организована свечана академија посвећена Николи Тесли.

Дружење са умјетницима

Тесла се дружио с бројним писцима и умјетницима. У његовој лабораторији чести гости су били, осим Марка Твена, и Рађард Киплинг, пољски пијаниста и композитор Игњације Падеревски, за којег је Тесла рекао да би био велики и да никада није упознао дирке клавира. Теслин велики пријатељ и поштовалац био је и пјесник Роберт Андервуд Џонсон, а често се сретао и с композитором Б. Сметаном и А. Дворжаком у Метрополитен опери. Дописивао се и са Лазом Костићем и Јованом Јовановићем Змајем, док му је Јанко Веселиновић посветио свој роман "Хајдук Станко", једно од најпопуларнијих дјела српске књижевности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана