Академик Миливоје Унковић: Драматургија живота кроз умјетност

Снежана Тасић
Академик Миливоје Унковић: Драматургија живота кроз умјетност

Приједор - Покушао сам колико је у овом тренутку било могуће да направим један избор дјела са цртежима и скулптурама, комбинацијом која доста добро функционише, тим прије што углавном овдје има радова који се први пут излажу.

Осврнуо се овим ријечима академик Миливоје Унковић на своју поставку "Судбина као повод" истичући да је овом циклусу, који траје већ двије деценије, повод судбина као једна његова животна прича и трансформација кроз разне умјетничке форме, цртеже, скулптуре и слике.

- Акценат је на интересу човјека као живог бића и на све људе на овој планети и покушај тражења универзалног уз присутну драматургију живота - казао је Унковић о поставци која је отворена у Галерији '96 у Приједору.

Срећан је, како каже, што су његови радови у граду познатом као град умјетника због Сретена Стојановића, Миљуша и Крагуља као и десетина умјетника млађе генерације који су оставили неизбрисив траг у савременој ликовној умјетности.

- Сви смо свједоци да је ово вријеме врло бременито разним судбинама које се дешавају данас у свијету и саставни су дио човјека и цивилизације. Један сам од оних који, једноставно, не може да не комуницира са тим неким формама под оним вјечитим, шта нам се то и због чега дешава - нагласио је Унковић.

Изложбу је у петак увече отворио академски сликар Предраг Марјановић који је истакао да приједорска галерија држи врхунски ниво, поготово овом изложбеном поставком која би своје мјесто имала и у престижним галеријама широм Европе.

С њим се сложио и директор Галерије '96 Тихомир Илијашевић и нагласио да је велика част што галерија има прилику да угости умјетника какав је Миливоје Унковић.

- Никад баналан, никад вулгаран, ни бијесан ни жалопојан, а мотиви којима се бави, и у духовном и ликовном дијелу, сами се нуде ствараоцу да пређе границу и упадне у провалију у којој нема умјетности, из које само одјекује прича - рекао је Илијашевић.

Грађани и посјетиоци Приједора ће ово изложбу моћи да погледају до 16. новембра. Унковић је до сада излагао на 35 самосталних и више од 400 групних изложби у земљи и иностранству. Добитник је петнаест стручних и друштвених награда за своје стваралаштво, као и већег броја повеља и диплома за развој ликовне умјетности, културе и хуманитарне активности.

Скулптуре

Двије скулптуре су овдје изложене први пут. Скулптуре "Стратиште" пронашао сам код обиљежја рударима у Дракулићу код Бањалуке, убијеним у Другом свјетском рату. Радници су реконструисали спомен-обиљежје и исјекли ограду. Дијелове жељеза оковало је дрво. У тој форми као да је била судбина рудара. Била је то игра случаја јер једном или ниједном у животу се деси да природа за вас одради највећи дио посла - испричао је Миливоје Унковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана