Академија умјетности Универзитета у Бањалуци: Сарадња са Кинотеком Српске прилика за афирмацију младих талената

Срна
Академија умјетности Универзитета у Бањалуци: Сарадња са Кинотеком Српске прилика за афирмацију младих талената

БАЊАЛУКА - Меморандум о сарадњи Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и Кинотеке Републике Српске, који је потписан у петак, омогућиће студентима завршне године филмске режије на Академији да учествују на конкурсу и освоје награде за филмски сценарио.

Меморандум су потписали декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Санда Додик и директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић, а потписивању је присуствовала и помоћник министра за културу Српске Тања Ђаковић.

Додикова је рекла да ће ова сарадња омогућити да дође до изражаја и буде системски подржан велики таленат студената филмске режије.

- Наш посао је да школујемо младе, талентоване будуће умјетнике, те да им омогућимо да остваре контакт са установама и организацијама које ће им бити подршка у даљем раду - казала је Сандра Додик.

Она је појаснила да је меморандумом предвиђено да за студенте завршних година филмске режије буде организован дводневни камп на којем ће моћи да представе своје сценарије, а комисија да изабере три најбоља који ће бити новчано награђени и филмски снимљени до краја септембра.

- Награде су 5.000, 4.000 и 3.000 КМ, а филмови ће бити промовисани на фестивалу који се одржава у октобру - истакла је Додикова.

Лаловић је подсјетио да Кинотека Српске већ дуги низ година за студенте глуме, филмске режије и продукције из региона организује филмски кампус.

- Меморандум који смо данас потписали допринијеће томе да се наши студенти подробније упознају и укључе у тај процес, јер на основу њега биће награђена три најбоља сценарија, за шта је новац обезбиједило Министарство просвјете и културе Републике Српске - навео је Лаловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана