70. Мостра: Ко ће освојити Златног лава?

Танјуг
70. Мостра: Ко ће освојити Златног лава?

Пројекцијом филма “Амазонија” Тјерија Рагобера, који се приказује ван конкуренције, и додјелом награда Златни и Сребрни лав – вечерас се завршава 70. Филмски фестивал у Венецији.

Фестивал је отворен 28. августа филмом Алфонса Куарона “Гравитација” са Џорџем Клунијем и Сандром Булок у главним улогама, који је такође приказан ван такмичарске конкуренције.

У главној такмичарској конкуренцији приказано је 20 филмова, међу којима су “Philomena” Стивена Фрирса са Џуди Денч у главној улози, који је побрао симпатије како критике тако и публике, “Јое” са Николасом Кејџем, “Under the Skin” Џонатана Глејзера са Скарлет Јохансон у насловној роли заводљиве ванземаљке која тумара шкотским предjелима и који није задовољио критику.

У главној конкуренцији су и филмови Џејмса Франка “Child of God”, Терија Гилијама “The Zero Theorem” у коме игра оскаровац Кристофер Валц, повученог генија у потрази за сврхом постојања.

Такође у конкуренцији је приказан и један кинески филм “Stray Dogs” редитеља Цаи Минг-лианга који је рекао да би то остварење могло да буде његово посљедње, јер има 55 година и осјећа се уморно “изнутра”.

Такође, два документарца су приказана у главној конкуренцији - филм Американца Ерола Мориса “The Unknown Known: The Life and Times of Donald Rumsfeld”, посвећен бившем америчком секретару одбране Доналду Рамсфелду и Италијана анфранка Росија “Scaro GRA” о животу на аутопуту који опасује Рим.

У такмичарској селекцији приказана су и остварења оскароваца. Прослављени јапански аниматор Хајао Мијазаки који је најавио да више неће радити дугометражне филмове, на Мостри је приказао анимирани филм инспирисаним популарном мангом “The Wind Rises”.

Пољски редитељ Анџеј Вајда представио је филм о животу лидера синдикалног покрета “Солидарност”, Леха Валенсе, који је рекао да је спреман за “нове револуције” и да филм носи поруку младима.

Током трајања фестивала могла су се видjети остварења у конкуренцији а и ван ње која су се бавила тешким темама - рецесијом, економском кризом, породичним насиљем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана