59. Фестивал фестивала у Требињу: Круг живота отплесан кореодрамом о постанку човјека

Ратомир Мијановић
59. Фестивал фестивала у Требињу: Круг живота отплесан кореодрамом о постанку човјека

Требиње - Представом "Ад инфинитум" Словачког позоришта ВХВ из Старе Пазове, у требињском Дому младих почео је 59. Фестивал фестивала, смотра аматерске драмске продукције земаља региона.

Кореодрама о човјеку, од постанка до модерног доба, саткана од мотива из различитих религијских списа и митологија, ауторски је пројекат редитеља Мирослава Кожика и композитора Мирослава Бака. Представа "Бабџлон" ансамбла из Старе Пазове освојила је побједничку "Златну маску" прије три године. Позориште из Старе Пазове седми пут наступа пред требињском публиком. Фестивал је за њих, али и друга аматерска позоришта из региона, најбоља смотра глумаца, режисера, представа.

На регионално финале у Требиње представа "Ад инфинитум" стигла је као другонаграђено остварење овогодишњег Републичког фестивала аматерских позоришта Србије у Кули, а ријеч је о позоришту покрета, које без иједне ријечи на сцени показује људски живот од настанка до 21. вијека.

Сценским покретом, звучним ефектима, сценографијом глумци су представили пројекције принципа човјечанства који се понављају и састављају животни круг од постанка, игре, смрти и бесконачности. Жири публике је награду за најбољег протагонисту прве фестивалске вечери у Требињу једногласно додијелио глумици Стефани Будимировић за улогу Хаве.

Отварајући фестивал, градоначелник Требиња Славко Вучуревић је рекао да се драмски аматери у Требињу друже скоро 40 година.

- Фестивал је дио стратешке замисли "Требиње, град културе", коју је обликовао још Јован Дучић - рекао је он овом приликом.

У оквиру седам фестивалских вечери требињској публици ће се представити најбоље аматерске представе из Србије, БиХ, Црне Горе, Македоније и Хрватске. Овогодишњи Фестивал фестивала одржава се у Дому младих, због реновирања објекта Културног центра.

Омаж Бати Живојиновићу

Током седам фестивалских дана осим такмичарског дијела програма предвиђени су разноврсни пратећи садржаји, позоришне дебате, промоције, изложбе, перформанси, као и омаж барду српског глумишта Бати Живојиновићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана