56. венецијански бијенале: Јерменски павиљон проглашен најбољим

Приредила: Александра Маџар
56. венецијански бијенале: Јерменски павиљон проглашен најбољим

Венеција - Дио Венеције у којем се одржава бијенале врвио је од умјетника, кустоса и новинарских екипа из свих дијелова свијета. Слушали су се концерти, разгледале скулптуре на отвореном, те одмарало у парковима. Сви су с нестрпљењем чекали 9. мај, дан када се отварају велика врата умјетности.

У току бијенала у Венецији је све могуће видјети, од ексцентричних љубитеља савремене умјетности обучених у различите костиме, до људи који расположено обилазе павиљоне. Испред појединих павиљона у суботу, 9. маја, током свечаног отварања стварале су се колоне људи који су чекали да уђу и погледају како се одређена земља представља.

Бијенале умјетности у Венецији у 56. издању одговора на тему “Све будућности свијета” и на њему учествује 136 умјетника из 53 земље које је умјетнички директор Оквуи Енвезор одабрао за централну изложбу. Најзначајнија смотра савремене умјетности у свијету за публику ће бити отворена до 22. новембра.

Како то обично бива, људи из струке, кустоси, почели су са обилажењем павиљона још 6. маја, како би могли одабрати најбољи. Овај пут ту значајну титулу у свијету умјетности понио је јерменски павиљон са изложбом “Armenity/Haiyutioun” умјетника из дијаспоре, која је посвећена 100-годишњици геноцида. У форми палимпсеста, са савременим умјетничким дјелима уметнутим у историјски споменички простор, јерменски павиљон у години у којој се обиљежава вијек од страдања Јермена од отоманских Турака свједочи о отпору транскултуралне размјене. Специјално признање додијељено је америчком павиљону за изложбу Џоан Џонас, пионирке перформанса и видео-умјетности.

“Златног лава” за најбољег умјетника на централној изложби “Све будућности свијета” добила је позната америчка концептуална умјетница Едријен Пајпер, а “Сребрног лава” за младог умјетника добио је Им Хеунг-Сун из Јужне Кореје.

Специјално признање 56. бијенала постхумно је добио њемачки филмски умјетник Харун Фароки, али и сиријски колектив Абунадара и алжирски умјетник Масиниса Селмани.

“Златни лав” за животно дјело уручен је скулптору Елу Анацуију из Гане, којег је кустос Оквуи Енвезор назвао једним од најзначајнијих афричких умјетника данашњице, док је специјалног “Златног лава” за допринос умјетности добила кустос Сузан Гез из САД, као један од пионира у промовисању иновативних умјетничких пракси и препознавању младих умјетника који су касније постали респектабилна имена.

Србија

Многобројни посјетиоци били су и испред павиљона Србије “Уједињене мртве нације”.

Павиљон приказује подну инсталацију која освртом на историју и симболичке остатке земаља које су престале да постоје у 20. вијеку проблематизује концепт нације у данашњем глобалном друштву, па и концепт националних павиљона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана