50 нијанси сиве: Од обожавања до неодобравања

Анита Јанковић
50 нијанси сиве: Од обожавања до неодобравања

Дугоочекивана филмска адаптација "50 нијанси сиве" изазвала је уздахе задовољства, али и неодобравања у биоскопским дворанама широм свијета, а опречни ставови су и међу филмском публиком у Српској.

На међународној премијери на филмском фестивалу у Берлину филм је исмијан, а коментари по друштвеним мрежама ишли су до крајности - од поистовјећивања са главним ликовима до детаљног анализирања сцена и ликова.

Упркос лошим критикама, "50 нијанси сиве" је постао рекорд филмске индустрије по заради на биоскопским благајнама. У прва два дана приказивања зарадио је рекордних 250 милиона долара. Разлог за тако велику популарност филмске адаптације је књига истоименог назива ауторке Е. Л. Џејмс, која је једна од најпродаванијих књига икада. Након огромне популарности књижевног хита кренула је помама за филмском адаптацијом коју је режирала Сем Тејлор Џонсон, а главне улоге тумаче Дакота Џонсон и Џејми Дорнан.

Стручњаци тврде да огромна популарност произлази из еротског садржаја и стереотипа о успјешном мушкарцу који на другачији начин удовољава својој партнерки. Женама је посебно занимљив јер их иницира у свијет секса на допадљив, али и агресиван начин. Главни женски лик Анастасија је патријархална жена, дјевица која о сексу, али ни о свом тијелу не зна готово ништа. Она је срамежљива и помало смушена жена која проналази успјешног, доминантног мушкарца, а уз све то богатог и лијепог што представља опијат и штиво за велике народне масе.

Књижевник Берислав Благојевић каже да не жели да погледа филм, а дио књиге који је прочитао за њега нема књижевну вриједност због тривијалних заплета, стереотипа и апсолутног клишеа.

- "Педесет нијанси" је ништа друго него смеће. Јасно је да секс продаје све, али оно што мени смета је да то више није секс. То су деформације и свако нормалан треба да се забрине због популарности таквих погледа на свијет. Несхватљиво ми је да дјевојчице иду у биоскоп и уживају у сценама гдје један "болесни" мушкарац понижава једну жену. Једно је страст, али оно приказано у филму је далеко од тога. Тим филмом и књигом жена је представљена као објекат - каже Благојевић.

У бањалучком мултиплексу "Палас" кажу да је владало невиђено интересовање за "50 нијанси сиве", а у току претпродаје тражена је карта више.

- За вријеме претпродаје владала је "луда" атмосфера. Толико заинтересованих нисмо имали још од "Зоне Замфирове" и "Титаника". Међу публиком је највише било млађих особа, али и оних између 30 и 40 година - казала је портпарол "Паласа" Марина Поповић и додала да су даме преовладавале у биоскопској дворани.

Социолог Иван Шијаковић сматра да је "50 нијанси сиве" добар маркетиншки трик и потврда којом се показало да ниске страсти продају апсолутно све.

- Све што подилази човјековим поривима и страстима има велику прођу на савременом тржишту. Наметнути су принципи - што простије, једноставније и вулгарније, и човјеку 21. вијека бива примамљивије. Од људи се покушавају створити конзументи, што "демократском" друштву и полази за руком - каже Шијаковић.

Провокативна љубавна прича, еротски роман или модерна бајка, "Педесет нијанси" добиће и филмски наставак сљедеће године под називом "50 нијанси мрачније".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана