43 . ФЕСТ од 27. фебруара до 8. марта

Б92, ФЕСТ
43 . ФЕСТ од 27. фебруара до 8. марта

Предстојећи ФЕСТ, 43. по реду, одржаће се од 27. фебруара до 8. марта 2015. године у Београду, саопштила је 1. децембра дирекција фестивала.

Како је раније саопштено, нови умјетнички директор Феста је Југослав Пантелић, а селектор редитељ Младен Ђорђевић.

Именован је и нови Одбор Фестивала, предсједник је градски секретар за културу Владан Вукосављевић, а чланови - Нада Поповић Перишић, Мина Ђукић, Дуња Кустурица и Снежана Пенев.

Наредни ФЕСТ ће задовољити филмофиле прије свега квалитетом, а као новина се уводе два такмичарска програма, од којих је један национални.

Нове програмске цјелине биће посвећене субверзивним и жанровским филмовима, са жељом да ФЕСТ поново буде фестивал отвореног духа, храбрости и помјерања граница.

О програму фестивала још увијек не постоје званичне информације. За сада је извјесно то да фестивал неће по традицији отворити, нити као прошле године затворити, побједник Филмског фестивала у Кану. Наиме, овогодишњи добитник Златне палме, филм "Зимски сан" турског редитеља Нурија Билгеа Џејлана беоргадској публици премијерно представља управо 1. децембра на Фестивалу ауторског филма.

Осим тога, према најавама Вука Ршумовића, редитеља и сценаристе филма "Ничије дијете", то остварење би домаћу премијеру требало да има управо на ФЕСТ-у. Филм "Ничије дијете" освојио је на фестивалу у Венецији Награду публике која се додјељује за најбољи филм приказан у селекцији „Недјеља међународне филмске критике".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана