25 занимљивих чињеница о Мистер Бину

Avaz
25 занимљивих чињеница о Мистер Бину

Британска хумористичка серија је на телевизији први пут приказана прије 25 година.

Лик усамљеног и несхваћеног Мистер Бина и данас увесељава милионе људи широм планете. Начини на који успијева да се избори са свим незгодним ситуацијама у којима се нађе, пружају право охрабрење за све нас који смо икада помислили да се налазимо у незавидном положају. Поводом поменутог јубилеја, преносимо вам листу од 25 занимљивих чињеница о лику Мистер Бина, којег је маестрално одглумио британски глумац Рован Аткинсон. Листу је објавио Radiotimes, а пренио Kliker.tv.

1. Рован Аткинсон је почео са радом на карактеру Мистер Бина док је завшавао мастер студије на електротехничком одсјеку, на Оксфорду. Први пут га је представио на фестивалу у Единбургу, током ситкома „Canned Laughter", 1979. године.

2. Један од значајнијих догађаја за популарност Мистер Бина се десио током 1987. године на фестивалу Just for Laughs, у Монтреалу. Аткинсон је инсистрао да изводи скеч пред публиком која говори француски језик, како би тестирао физички аспект комедије коју је представљао.

3. ТВ серију „The Mr Bin ", која је почела са приказивањем 1990. године, осмислили су Аткинсон и Ричард Кертис, који је касније написао комедије „Four Weddings and Funeral" и „Love Actually".

4. Аткинсон је рекао да му је инспирација за Мистер Бина био карактер Mонсињнор Јулио, француског комичара из периода нијемих филмова, Жака Татија.

5. Име Bin (Bin, енг. грах) је осмишљено тек 1989. године. Прије тога су Аткинсон и Keртис размишљали о многим врстама поврћа, прије него су се одлучили за грах.

6. Прво име Мистер Бина не постоји.

7. Мистер Бин живи на другом спрату зграде у улици Арбоур Роад бр. 12, у Хајберију у сјеверном Лондону. Адреса је измишљена.

 

8. Иако га препознајемо као усамљеника, Мистер Бин је имао дјевојку Ирму Гоб, која се појављује у укупно три епизоде серије.

9. Дјевојке дођу и прођу, али пријатељи остају. Тако је Бинов најбољи пријатељ медвједић Теди. Опхођење према њему је мало конфузно, јер с једне стране му купује поклоне за Божић и труди се да га не пробуди док „спава" док, с друге стране, неријетко га користи и као четку за кречење.

10. Бинов други најбољи пријатељ је аутомобил Мини, који је за потребе снимања два пута уништен.

11. Бинове полусатне авантуре у виду епизода су продате у чак 190 земаља.

12. У посљедњих 25 година, у било којем тренутку се негдје у свијету приказује серија „The Mr Bin".

13. Тренутно се и анинимирана и играна верзија серије приказује у 70 земаља широм свијета.

14. До сада је продато 35 милиона примјерака серије на DVD формату.

15. Мистер Бин је дебитовао на филмском платну 1997. године са филмом „Mr Bin: The Ultimate Disaster Movie".

16. „Mr Bin Бин: The Ultimate Disaster Movie" је један од филмова који су највише зарадили у историји Енглеске кинематографије. Укупно је зарадио 165 милиона фунти.

17. Десет година касније, смиљен је и други филм о Мистер Бину – „Mr Bin’s Holiday", који је зарадио 156 милиона фунти.

18. Током 2002. године, Мистер Бин је добио нови изглед у анимираној верзији серије, али је глас и даље давао Рован Аткинсон.

19. Тринаест година касније, у понедјељак 16. фебруара ће се појавити нове анимиране Бинове авантуре на каналу CITV.

20. Мистер Бин је и звијезда на интернету – има више од 1,3 милијарде прегледа на YouTube каналима и око 65 милиона фанова на Facebookу.

21. Такође, имао је успјеха и у свијету књижевности. Књига „Дневиници Мистер Бина", која пружа увид у уникатан ум популарног лика, је објављена 1993. године, а прдата је у више од милион примјерака.

22. За разлику од родне Енглеске, у иностранству је освајао много више значајних награда за успјех серије.

23. Ипак, за разлику од енглеске критике, гледаоци мисле другачије – „Merry Christmas Mr Bin " је 1992. године гледало 19 милиона људи у Енглеској.

24. Више од 100 авио компанија је користило лик Мистер Бина као рекламу на авионима.

25. То можда објашњава и слиједеће – Мистер Бин вјероватно није са ове планете! Уводна шпица у серији нам приказује Бина како силази са неба, обасјан свјетлошћу, док двије епизоде имају крај у којем га непозната сила "усисава". Такође, у анимираној серији га одвлачи ванземаљски брод, гдје упознаје њихову расу и схвата да сви ванземаљци изгледају као он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана