15. Илиндански пјеснички сусрети Прљача 2016: Најљепшу пјесму написала Лидија Ножанић из Српца

Срна
15. Илиндански пјеснички сусрети Прљача 2016: Најљепшу пјесму написала Лидија Ножанић из Српца

Дервента - На излетишту Тешендић у дервентском селу Доња Лупљаница одржани су 15. Илиндански пјеснички сусрети "Прљача 2016" на којима је учествовало око 80 пјесника из Србије, Хрватске, БиХ и Републике Српске.

Прво мјесто на пјесничком конкурсу припало је седамнаестогодишњој Лидији Ножанић из Српца за пјесму "Вода".


Другопласирани пјесник Бобан Пауновић из Пожаревца рекао је да је поезија језик који не познаје границе и спаја људе.

Трећа награда припала је пјесникињи Милени Дрпи из Модриче.

"Вихор" је ове године повељу Клуба додијелио пјесникињи Стевки Козић Прерадовић из Бањалуке.

"Моји почеци се подударају са јубилејом жВихораж и почашћена сам што сам добила повељу за допринос. Драго ми је што све више младих људи пише и надам се да ће још више процвјетати стваралаштво, као жУкрински цвијетж или жТисин цвијетж", изјавила је Прерадовићева.

Награда "Укрински цвијет" припала је Јасмини Хањалић из Сарајева, а за шаљиву пјесму награђена је Живка Вујић из Бањалуке.

"И у веома тешким временима жВихорж је успио да скупи значајан број пјесника и књижевника да промовишу поезију, али и љепоте које посједујемо. Ово зеленило и љепоту треба показати људима широм свијета", рекла је Хањалићева.

Сусрети у организацији Српског књижевног клуба /СКК/ "Вихор" Дервента почели су још синоћ окупљањем пјесника и рецитовањем стихова на Градској плажи Патковача, те су настављени данас обиласком Манастира у Доњем Детлаку и централним догађајем на излетишту Тешендић.

Предсједник СКК "Вихор" Дервента Савко Пећић рекао је новинарима да ове године обиљежавају 50 година постојања клуба, а сусрети се одржавају 15. пут.

Он каже да су на конкурс пристигли радови од пјесника из Црне Горе, Србије, Холандије, Њемачке, Хрватске, Републике Српске и БиХ, а свима њима је заједничка љубав према ријеци Укрини и природним љепотама које окружују Дервенту, са поносом истичу у Клубу "Вихор".

"Данас смо прогласили најбоље пјеснике и подијелили награде које су освојили на задату тему на конкурсу. Осим награђених пјесника, учешће су узели многи пјесници. Међу гостима је значај број пријатеља клуба и донатора", изјавио је новинарима Пећић.

Пјесничким сусретима присуствовао је начелник Одељења за привреду и друштвене дјелатности Мирсад Бећировић, представници Борачке организације Дервента, значајан број пријатеља и поштовалаца клуба.

Клуб је пјеснике наградио скромним наградама, а заслужним појединцима и установама уручио захвалнице, међу којима Новинској агенцији "Срна".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана