124 године од рођења краљице мистерије

Б92, Танјуг
124 године од рођења краљице мистерије

Британска књижевница "краљица мистерије" и творац чувеног Херкула Поароа, Агата Кристи рођена је на данашњи дан прије 124 године у Торкију као ћерка Фредерика Алве Милера и Кларисе Маргарет Милер.

Чувена књижевница је током своје каријере дуге дуже од пола вијека написала 79 књига, од тога 66 криминалистичких романа, али и више збирки кратких прича и других дјела која су продата у више од двије милијарде примјерака широм свијета и преведена на више од 50 језика.

Према "Гинисовој књизи рекорда" најпродаванији је аутор свих времена и занимљиво је да је забиљежено да су једино Библија и Шекспирова дијела доживјела већу продају од романа Агате Кристи.

Њена представа "Мишоловка" држи рекорд најдужег приказивања у Лондону, први је пут приказана 25. новембра 1952. године, а укупно је одиграно више од 25.000 представа. Године 2013. проглашена је за најбољег писца детективских прича, а њен роман "Убиство Роџера Акројда" за најбољи крими роман свих времена.

За вријеме Првог свјетског рата, Агата Кристи је радила у болници као медицинска сестра, а према њеним ријечима то је "једна од најплеменитијих професија које да човјек може да ради".

Касније је радила у болничкој апотеци, што је имало велики утицај на њен књижевни рад, јер многа убиства у њеним књигама су извршена уз помоћ отрова.

Године 1914. удала се за пуковника авијатичара при Краљевским авио трупама Арчибалда Кристија са којим је имала ћерку, Розалинд Хикс.

Први роман Агате Кристи "Мистериозна афера у Стајлзу" објављен је 1920. године, а током тог брака који је трајао до 1928. године издала је шест романа, збирку приповједака, те објавила неколико кратких прича у разним часописима.

Кристи се веома занимала за археологију, па се 1930. године удала за археолога Макса Малована, са којим се зближила након сарадње на археолошким ископавањима. У браку су били 46 година, све до њене смрти.

Често је у својим причама користила поставке које су добро познате, а путовања са Малованом по Блиском истоку допринијела су да управо та регија буде мјесто дешавања у неколико њених романа.

Године 1932. Кристи је објавила први од шест романа под псеудонимом Мери Вестмакот. Била је то добро чувана тајна све до 1949. године када је часопис "Sunday Times" открио да је Вестмакот заправо Агата Кристи.

Неки од њених најпознатијих романа су Завјеса, Убиство у Оријент експресу, Десет малих црнаца, Мачка међу голубовима, Убиства по абецеди и други.

Умрла је природном смрћу, 12. јануара 1976. године у својој кући у Волингфорду близу Оксфорда, у 86. години живота.

Већина њених књига и кратких прича адаптиране су у филмове, неке и више пута и дан данас не губе на атрактивности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана