11. фестивал Дани малих ствари у Требињу: Представа Плеј Стриндберг подигла завјесу

Ратомир Мијановић
11. фестивал Дани малих ствари у Требињу: Представа Плеј Стриндберг подигла завјесу

Требиње - Представом "Плеј Стриндберг", по тексту швајцарског драматурга Фридриха Диренмата, а у извођењу Факултета умјетности из Приштине са привременим сједиштем у Звечану, подигнута је завјеса на 11. Интердифесту - "Дани малих ствари" у Требињу.

У Дому младих у сриједу увече уводну ријеч одржала је пјесникиња Олгица Цице која је истакла значај манифестације у оквиру које ће се током  наредних пет дана окупити позоришта из Звечана, Београда и Бугојна, те у оквиру кога ће бити одржана и пројекција награђених филмова са фестивала анимираног филма из Неума.

Публика је уживала у представи, која говори о браку и због чега брак као институција опстаје. Виђени су сви драмски жанрови, а на сцени се представило троје глумаца и осам музичара.

- Ово је друго играње ове представе. Премијера је била у "Атељеу 212" у Београду - казала је глумица Јована Крстић, која је на овој представи и дипломирала.

Исте вечери и чланови Фото-кино клуба "Требиње" приредили су у Дому омладине 10. клупску изложбу фотографија на којој су, традиционално, изабране по три најбоље фотографије у колор и црно-бијелој категорији. Душан Вуковић освојио је прво мјесто у категорији колор фотографије за фотографију "Касна јесен у комшилуку". Друга награда припала је Предрагу Муцовићу за фотографију "Живот", док је трећа награда отишла у руке Јована Видаковића за фотографију "Ред ИИ". Похвалу у овој категорији добио је Радован Дангубић за фотографију "Оброк". Награђени у категорији црно-бијеле фотографије су Марко Дракулић, Синиша Станишић, Радоје Елез и Нермин Смајић.

Говорећи о традиционалној изложби, предсједник Фото-кино клуба "Требиње" Славенко Вукасовић казао је да је селектор фотографија био мајстор фотографије Драган Проле из Бањалуке који није имао нимало лак задатак, јер је међу великим бројем својеврсних умјетничких дјела требало да изабере 72 најбоље фотографије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана