"Златна сова" Срђану Миличевићу

Срна
Foto: Илустрација

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Награда "Златна сова", коју Завод за уџбенике и наставна средства у Источном Сарајеву традиционално додјељује за најбољи необјављени роман за одрасле, припала је Срђану Миличевићу из Београда за рукопис "Заборављени српски гроф".

Друга награда додијељена је рукопису "Врежа", аутора Бранка Станковића из Бијељине, а трећа рукопису "Људи, звери и анђели" аутора Мирослава Живановића из Палића код Београда.

Предсједник жирија Горан Максимовић рекао је новинарима да је жири лако и брзо, од 37 прочитаних рукописа, једногласно одабрао најбоље текстове који ће, када буду објављени, привући велику пажњу књижевне публике и критике.

"Мислим да је Златна сова, што се види и по награђеним ауторима, постала једна свесрпска књижевна награда, да привлачи ауторе из најразличитијих српских крајева и простора и да је превазишла просторе Републике Српске, што је и био почетни циљ", рекао је Максимовић.

Он је истакао да је суштина ове књижевне награде да покаже јединство српског књижевног и језичког простора.

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Бојан Ђенић подсјетио је да ова установа већ девет година додјељује награду "Златна сова" за необјављено књижевно дјело за роман за одрасле.

Он је навео да добитнику прве награде припада 5.000 КМ и плакета, друге 2.000 КМ, а треће 1.000 КМ.

Награђеним добитницима штампаће се романи у тиражу од по 500 примјерака, а сви ће добити по 20 примјерака у лично власништво.

Овогодишња награда "Совица" за најбоље необјављено дјечије дјело припало је Сањи Клисарић.

Награде ће бити уручене 4. септембра на Дан завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана