“Златна сова” чека побједника

Александра Маџар
“Златна сова” чека побједника

Источно Сарајево - На конкурс за најбољи необјављени роман који је расписао Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, а који је затворен јуче, пристигао је 91 рукопис, али организатори очекују да би могло стићи још рукописа.

- Од пристиглих рукописа половина је из Републике Српске, а пристигло је и неколико романа из ФБиХ, Црне Горе и Aустрије - рекао је вршилац дужности директора Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево Раде Ристовић.

Истиче да је задовољан како се конкурс развија, али и да је добар одзив књижевника.

- Са задовољством закључујемо да смо направили веома озбиљан пројекат који је привукао велики број писаца који конкуришу са необјављеним рукописима, што је веома значајно - рекао је Ристовић.

Најбољи рукопис на конкурсу биће награђен са 15.000 марака, повељом и објављивањем књиге.

- Желимо “утакмицу” за најбољи рукопис и хоћемо да наша понуда пређе Дрину и инспирише најбоље писце српског језика да се јаве на конкурс - каже Ристовић.

- Независно од конкурса за награду “Златна сова” сматрамо да Завод треба да установи годишњу награду и за остале жанрове књижевности: драму и збирку прича и пјесама аутора који искључиво живе и раде у Републици Српској - каже Ристовић и наглашава да на тај начин желе да удахну вољу и инспирацију за рад домаћим писцима.

Ристовић је најавио холограмску заштиту на сва издања Завода, као нови значајан пројекат Завода за уџбенике, која ће од ове године првобитно бити урађена на уџбеницима за основну школу.

- Завод је акционарско друштво са стоодстотним капиталом у власништву Владе Републике Српске и самим тим наша је дужност и обавеза да на адекватан начин заштитимо оно што припада Српској, а то су и интелектуална добра која објављује наша издавачка кућа - закључио је Ристовић.

Рок за пријаве

- Првобитни рок конкурса био је до 6. маја, али смо продужили због првомајских и васкршњих празника да бисмо заинтересованим писцима олакшали слање рукописа. Сачекаћемо још неколико дана како би пристигли сви рукописи који до 13. маја буду послати - казао је Раде Ристовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана