Вид Вукелић објавио збирку прича “Сунце над Царском долином”

Бранислав Предојевић
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА- Издавачка кућа “Асоглас” из Зворника објавила је нову књигу писца и пјесника Вида Вукелића Вицка, збирку прича за дјецу “Сунце над Царском долином”.

Антологија садржи двадесет прича за дјецу у којима се авантуре његових јунака ређају као на филмској траци подсјећајући на Ћопићев роман “Орлови рано лете”, с тим што су умјесто Јованче, Стрица, Луње јунаци ових прича дјечаци Даја, Свето и Вук. 

Дружина Царске долине. Овај чудесни трио је срж сваке приче, али једнаку важност у причама имају и пијетао Генерал, пас Шаренац, јастреб, сова, лисица, доктор Шућур, Војо, Шишар, Вукица, ловац Раде, Ђука и остали актери из прича, које је, како сам аутор каже, скупљао годинама, а писао мјесец дана. 

- Дијелове ове књиге сам писао годинама, како су ми сјећања навирала. А онда сам једном сјео и за мјесец дана рукопис уобличио у књигу. Ова књига је заправо споменик једном времену, али не споменик нечему што је нестало, него напротив, нечему што у нама постоји и што се увијек изнова рађа, јаче и љепше. Описао сам стварне догађаје и људе из змијањских села. Нисам им чак мијењао ни имена, ни карактер, начин живота, као ни језик којим су говорили. Ту су Милутин, газда сеоске кафане, Жарко Милојевић, који је оборио медвједа, пророк Симица Вујановиц, доктор Шућур, Млађо шишар и многи други. Сви стварни ликови из тог времена, који су, иако необразовани, показивали најпаметније и најдуховитије путоказе живота по којима се и данас крећемо. Описао сам начин живота и обичаје мог змијањског села који су присутни и у дјелима Петра Кочића и Ђуре Дамјановића - рекао је Вукелић.

Један од рецензената књиге Тоде Николетић каже да је Вукелић језгровитим реченицама, без претјераног описивања, приказао мудрост, честитост, карактер људи и, што је најдрагоцјеније у овим причама, традиционалан начин живота. 

- Кочићевским приповедањем Вид Вукелић нас је овим причама из Царске долине на тренутак вратио у једно сасвим другачије детињство од овог којим данашња деца живе. У дослуху са природом, средствима за рад, стилом живота, кроз приче је приказан брђански живот и хуманистички приступ према свему што је тај живот чинило занимљивим. Из сваке приче понаособ извирао је пејзаж Змијања и лепота која је чиста, непатворена и потпуно слична менталитету горштака - рекао је Николетић.

Професор Душко Певуља у свом осврту на ову књигу истиче да се доказани пјесник Вицко Вид Вукелић у књизи “Сунце над Царском долином” представља и као даровит прозни писац, опсесивно занесен свијетом дјетињства и одрастања по обрасцу Бранка Ћопића.

- Нова књига Вида Вицка Вукелића израста на непоновљивом Ћопићевом обрасцу, успјешно примијењеном у бројним његовим причама, а овјереном у “Башти сљезове боје”. То је сентиментално евокативни тон, сјетно призивање догађаја из дјетињства, онога простора у којем је сваки писац најутврђенији. Вукелић се не враћа некадашњој перспективи, већ догађаје из дјетињства призива и умјетнички уобличава у зрелој свијести, али без накнадног доцирања и искуства зрелих година - рекао је Певуља.

Вукелић је током каријере објавио бројне књиге за дјецу и сликовнице те књигу “Сафикада 'вако је било” по којој се ради и представа. Многе његове пјесме су музички обрађене и награђиване на фестивалима забавне музике за дјецу. Стални је сарадник и члан редакције у часопису за дјецу “Јежурко” у Бањалуци.

МАПА

Рукопис књиге је ушао у ужи избор за награду Совица “Завода за уџбенике и наставна средства”. 

Рецензенти књиге су проф. др Душко Певуља и Тоде Николетић, док је лектор Енеа Хотић. Илустрација на корицама су дјело Миле Вукелић, студента графичког дизајна, а занимљиво је да књига има и детаљну мапу предјела Змијања кроз који се главни јунаци крећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана