Жири препознао љепоту ријечи

Александра Маџар
Жири препознао љепоту ријечи

Бањалука - Награда за најбољу књигу за дјецу која носи име писца "Станко Ракита" коју додјељује Удружење књижевника Српске Подружница Бањалука, уручена је овогодишњим лауреатима Слободану Јанковићу и Јови Чулићу.

Инспиративном бесједом и сјећањем на Ракиту јуче у подне у вијећници Банског двора Културног центра књижевник Миленко Стојичић отворио је Осме књижевне сусрете "Станко Ракита" у оквиру свечане додјеле награде која носи име овог писца.

- Свака награда обрадује човјека и мотивише га да настави даље да ради, па је тако и мени ова награда драга - рекао је Слободан Јанковић који је награђен за роман "Златна рибица".

Овај књижевник који је до сада објавио око 50 књига, међу којима је седам романа за дјецу, као и једна збирка афоризама за најмлађе, каже да је порука његовог романа да се млади читаоци добро забаве и да никад не престану читати.

Да су дјеца наивни, искрени и поштени читаоци који знају препознати вриједно књижевно дјело доказ је велики број ученика који су присуствовали овом догађају.

- Волио бих да се пјесме из ове књиге "Првак у хватању зјала" допадну онима којима су намијењене - дјеци, исто као што су се допале стручном жирију - казао је књижевник Јово Чулић који је истакао да награде увијек имају значај за писца.

Његова награђена збирка има 45 пјесама које почињу истим стихом "Ако се нађеш", који је био и инспирација за све пјесме у збирци.

Чланови жирија који је одлучивао о награди били су проф. др Зорица Турјачанин, предсједник жирија и књижевници Александра Чворовић и Петар Ђаковић.

Књижевни сусрети настављају се богатим програмом све до 15. октобра, а данас ће у Дјечијој библиотеци "Борик" бити представљен портрет књижевнице Стевке Козић-Прерадовић.

Жири

- С обзиром на то да није велика продукција дјела за дјецу код нас имали смо невелики избор књига, али међу њима су се квалитетом и љепотом издвојиле ове двије награђене, потпуно различите по форми и жанру. Мислим да су заслужено награђене и надам се да ће наши мали читаоци читајући пронаћи ту љепоту коју смо ми као жири препознали - рекла је члан жирија Александра Чворовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана