Зеленковићу уручена награда “Славко Јунгић Јесеј”

Агенције
Зеленковићу уручена награда “Славко Јунгић Јесеј”

Челинац - Књижевна награда “Славко Јунгић Јесеј”, коју ове године први пут додјељују Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” из Челинца и Винарија “Јунгић”, уручена је Николу Зеленковићу из Бањалуке за циклус пјесама, преносе агенције.

Награде су синоћ на књижевној вечери у Челинцу добили и Горан Веселиновић из Бањалуке за причу “Какав си ти то човјек?”, као и Свјетлана Ђурић за причу “Село са главом лава”, те Хелена Остојић и Александра Јелић за циклусе пјесама, све три из Челинца.

Њихови радови су откупљени.

Жири који су чинили књижевник Момчило Спасојевић, професор књижевности Александра Крминац и власница књижаре “Елена” Свјетлана Цвијановић рекао је да је на конкурс стигло 16 радова од 15 аутора млађих од 30 година, и то из Бањалуке, Гацка, Брчког, Врања, Чачка и Челинца.

Они су изразили задовољство квалитетом пријављених радова, а посебно чињеницом да се пријавило доста младих Челинчана за које до овог догађаја јавност није ни знала да су већ закорачили у свијет књижевности.

У осврту на живот и дјело пјесника Славка Јунгића Јесеја (1946–2002), који је трагично страдао у саобраћајној несрећи на Трифундан, предсједник челиначког Одбора “Просвјете” Борислав Максимовић истакао је да писани трагови свједоче да је овај пјесник био један од најдаровитијих ђака бањалучке Учитељске школе и Филозофског факултета у Новом Саду.

Посебно је био изражен његов таленат за књижевност и глуму, а иза њега су остале три збирке пјесама “У води облаци”, “Зрење бола” и “Кад свела шума сване”.

Успомене на пјесника Јесеја евоцирали су и књижевници Ранко Павловић и Никола Томовић, као и више његових пријатеља.

У име покровитеља награде власник Винарије “Јунгић” Жељко Јунгић захвалио се учесницима на конкурсу и књижевној вечери, нагласивши да је намјера да овај догађај прерасте у традицију.

Он је истакао да је циљ утемељитеља награде не само чување успомена на овог челиначког пјесника, него и афирмација младих пјесника и лијепе књижевности.

Награде су уручене коноби Винарије “Јунгић” у Марковцу код Челинца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана