Зборник “Српска поезија у доба транзиције” ново издање Института за књижевност и уметност у Београду

Миланка Митрић/агенције
Зборник “Српска поезија у доба транзиције” ново издање Института за књижевност и уметност у Београду

БЕОГРАД - “Српска поезија у доба транзиције” назив је зборника који је објављен као једно од најновијих издања Института за књижевност и уметност у Београду, а који су уредиле Јана Алексић и Милица Ћуковић.

Зборник је настао као својеврсни производ округлог стола одржаног прошле године у Институту за књижевност и уметност и треће је издање у едицији Културни оквири српске књижевности.

- Циљ организовања округлог стола Српска поезија у доба транзиције и уређивања истоименог зборника садржан је у намери да се успостави критички пресек стања српског песништва у последњих тридесет година. Упркос томе што се континуирано одржавају научни скупови посвећени песништву појединачних аутора, како оних који припадају књижевној традицији и канону, а поводом обележавања јубилеја, тако и савремених, углавном поводом награда за целокупно песничко дело, може се запазити да у нашој академској јавности изостају темати и зборници радова у којима би се књижевно-историјски релевантно омеђио и дефинисао савремени српски песнички корпус и систематизовали његови поетички токови, књижевне естетике и културне идеологије - назначено је на страници Института за књижевност и уметност.

Такође, издавач наводи да публикација окупља еминентне критичаре различитих генерација, који у својим радовима указују на проблемска мјеста с којима се у раду суочавају ствараоци.

У књизи су заступљени текстови Драгана Хамовића, Михајла Пантића, Саше Радојчића, Милете Аћимовића Ивкова, Николе Маринковића, Јане М. Алексић, Ненада Милосављевића, Миломира Гавриловића, Соње Миловановић, Јелене Ђ. Марићевић Балаћ, Милице Ћуковић, Васе Павковића и Јелене С. Младеновић.

- Доба транзиције изнедрило је и културни ангажман појединих стваралаца и нове песничке праксе, али и мноштво међусобно сучељених идеолошких становишта. Појава нових издавача и издавачких политика, али и нових модуса пласмана песничке речи, усмеравају развој и утичу на поетичко и идеолошко профилисање савремене српске песничке сцене - наводе из Института.

Како објашњавају, ово издање од тринаест радова сагледава пјеснички плурализам из више методолошких углова. Такође, поетичка опредјељења аутора у текстовима су диференцирана на научно релевантан начин и испитане су могућности њиховог вредновања.

- Увиди и закључци изнети у радовима сабраним у овом зборнику требало би да послуже као подстицај за даља проучавања савремене српске поезије, њених поетичких и културолошких карактеристика - сматрају из Института.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана