Збирка поезије “Филателист” Небојше Лапчевића освојила награду “Меша Селимовић”

Илијана Божић/агенције
Збирка поезије “Филателист” Небојше Лапчевића освојила награду “Меша Селимовић”

БЕОГРАД - Збирка поезије “Филателист” Небојше Лапчевића освојила је награду “Меша Селимовић” за најбољу књигу објављену у протеклој години, а коју по 35. пут додјељују “Вечерње новости”.

Према гласању великог жирија, који је овог пута чинило 53 истакнутих књижевних критичара, теоретичара и историчара, ова књига добила је највише гласова.

На ранг-листи најбољих књига друго мјесто заузео је роман “Род ораха” Драгана Хамовића, треће роман “Теферич на Славији” Сање Савић Милосављевић, четврто пјесничка књига “О стварима које је Хомер пропустио” Миодрага Раичевића, а пето збирка стихова “Плава медуза” Братислава Р. Милановића.

Књига “Филателист” Небојше Лапчевића објављена је у издању Народне библиотеке “Стефан Првовенчани” из Краљева.

Како је раније наведено у критици Слађане Илић, Лапчевићева збирка “Филателист” својеврстан је унутрашњи путопис лирског субјекта.

- Означена раритетним поштанским маркама као подстицајем, свака песма уверљиво сведочи о духовним доживљајима различитих крајева света и свега што је у том свету, и у животу који је “недовршена колекција”, лирском субјекту битно: најпре оно што је посве лично, потом и оно што чини светску културну баштину, као и оно што чини ритам и особеност одређеног места - навела је Илићева у критици.

Како је истакла, у овој збирци колекционар пјесник, необичан путник, никако туриста, заправо слика себе, своје потанкости спрам тачака дочараних изузетним метафорама и неологизмима указујући тако на исходишта сопствене поезије, на поетске (и ликовне) претке, а ипак и на оригиналност свог умјетничког поступка, о чему свједочи његов опус у цјелини.

Скулптура са ликом Меше Селимовића, повеља и новчани износ лауреату Небојши Лапчевићу биће уручени идућег мјесеца.

О признању

Награда “Меша Селимовић” признање је које се додјељује за најбољи роман с подручја БиХ, Републике Српске, Србије, Црне Горе и Хрватске.

Установљена је 2001. године, а додјељује се у оквиру књижевних сусрета “Cum grano salis” у Тузли. Ову награду за 2021. годину добио је роман “Окретиште” Дамира Каракаша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана