Завршени Ћоровићеви сусрети писаца и историчара у Билећи

Ратомир Мијановић фото:Moja Hercegovina
Завршени Ћоровићеви сусрети писаца и историчара у Билећи

Билећа - Књижевном вечери у Билећи завршени су овогодишњи "Ћоровићеви сусрети писаца и историчара", који се 17. пут одржавају у овом мјесту и у Гацку, окупљајући значајна имена српске књижевности и историје из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Овогодишњи добитници Ћоровићеве награде су Радивоје Радић за област историје и Мирослав Јосић Вишњић за књижевност. На овој културној манифестацији уручена је и Видовданска повеља, која се додјељује за значајне резултате на уздизању културе и напретка Билеће, њеног младог нараштаја и српског народа уопште.

Ове године она је постхумно припала Николи Асановићу, потпредсједнику Главног одбора СПКД "Просвјета" у три мандата, предсједнику билећке "Просвјете" и једном од утемељивача "Ћоровићевих сусрета писаца". Награду је примио његов син Миодраг Асановић.

Свечани тренутак додјеле награде "Светозар Ћоровић" за књигу "Ђурђевдан и други датуми" аутора Мирослава Јосића Вишњића ове године је изостао, будући да је њен добитник преминуо дан након одлуке жирија. Због тога ће повеља и новчани дио награде накнадно бити уручени његовој породици.

О његовом награђеном дјелу говорили су предсједник жирија проф. др Јован Делић и члан жирија проф. др Марко Недић, док су ауторову биографију и одломак из књиге читали ученици билећке Гимназије Марија Вуковић и Петар Салатић.

- Књигу приповедака "Ђурђевдан и други датуми" с једне стране одликује садржинска усмереност на сложену и противречну стварност нашег времена и на оне његове значајне социјалне и политичке ситуације које су имале непосредног одјека на живот изабраних књижевних јунака, а с друге стране, на дубок доживљај важних догађаја из њиховог немирног, емотивног, интимног и породичног живота. Увршћивањем имена Мирослава Јосића Вишњића међу добитнике овог значајног признања награда "Светозар Ћоровић" још једном је потврдила свој висок реноме у српској култури и књижевности - рекао је проф. др Марко Недић.

На сусретима "Српска проза данас" у Билећи 17 књижевника говорило је своје стихове и одломке из познатих дјела, чиме су послали поруку да се оваквим сусретима чувају српски језик, традиција и култура.

"Ћоровићеви сусрети" у Билећи и Гацку одржавали су се под покровитељством двије општине и министарстава просвјете и културе и науке и технологије Републике Српске.

Изложба

Изложба слика Татјане Топаловић и Драга Вучића "Свјетлост" отворена је у галерији билећке "Просвјете" у оквиру 17. Ћоровићевих сусрета писаца. Изложбу су отворили свештеник Небојша Коловић и историчар умјетности Никола Кусовац.

- Они појам свјетлости, као и своју креативност, приписују извору свјетлости и изврсном умјетнику Богу. Наше просвјећење је успон за стварање дивних дјела која сијају свјетлошћу која треба да просвјећује - рекао је Коловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана