“Забава за доконе кћери”: Пјеснички класик о идеалима и заблудама

Рајко Вуковић
“Забава за доконе кћери”: Пјеснички класик о идеалима и заблудама

БЕОГРАД - Култна књига “Забава за доконе кћери” пјесникиње Ане Ристовић, захваљујући “Лагунином” издању и едицији “Ретровизор”, поново ће се наћи међу љубитељима поезије.

Наиме, у питању је ново и обновљено издање награђене збирке пјесама “Забава за доконе кћери”, овогодишње добитнице награде “Васко Попа” Ане Ристовић, чије пјесме одишу интимним гласом независне жене која говори о парадоксима, жудњама и заблудама. Збирка овјенчана и наградом “Бранко Миљковић” објављена је први пут прије 25 година, а захваљујући “Лагунином” издању и едицији “Ретровизор” поштоваоци поезије имаће прилику поново да је читају.

- Књига је настала крајем деведесетих година, док сам живела у Словенији, у врло тешким и изазовним временима, како за мене тако и за све грађане тадашње земље  - истакла је Ристовићева.

- То су била заиста тешка времена након распада бивше Југославије и мислим да је то сведочанство и једног времена и интимно сведочанство суочавања са простором другог језика и света женске интиме. У њој има и горчине, и радости, и саморефлексије, и ероса, и увек присутне и драге ми ироније, кроз чији филтер волим да пропустим и мале и велике истине - рекла је Ристовићева.

Ауторка истиче да је током ратног вихора 1999. године било јако тешко издати књигу, али да је “Забава” брзо пронашла пут до читалаца, иако није очекивала да ће то успјешно чинити и четврт вијека касније.

- Држава се распала, многе илузије и идеали су срушени и тада је, 1999. године, коју памтимо и по бомбардовању, објавити песничку збирку у Србији било веома тешко. Али “Забаву” су заволели многи и данас ми је то најомиљенији од свих наслова мојих књига. Доколица је остала простор без којег није могуће стварати и волела бих да нови читаоци моје 25-годишње књиге, изнова спремне на забаву, у својим свакодневицама пронађу довољно доколице да јој се препусте - рекла је она.

Књижевна критика је истицала да је награђену збирку пјесама “Забава за доконе кћери” обиљежио парадокс, иронија, однос тијела и текста, интимност и глас независне жене која проговара о заблудама модерних жена и сновима женског бића. Оригинално је објављена 1999. године у култној едицији “Рад”, а примјерци тог издања били су веома ријетки и тражени на интернету.

Биографија

Ана Ристовић је рођена 5. априла 1972. године у Београду. Завршила је српску књижевност и језик са општом књижевношћу на Филолошком факултету у Београду.

A person sitting at a tableDescription automatically generated

Објавила је збирке пјесама: “Сновидна вода” (1994), “Уже од песка” (1997), “Живот на разгледници” (2003) и многе друге. Објавила је и књигу лирских есеја “Књига нестајања” (2020). Добитница је бројних награда, међу којима су Бранкова награда за најбољи пјеснички првенац “Сновидна вода” (1994) и награде “Бранко Миљковић” за збирку пјесама “Забава за доконе кћери” (2000). Њене пјесме су превођене на бројне језике и заступљене у више домаћих и страних антологија. Осим писања поезије преводилац је са словеначког језика, с којег је до сада превела више од педесет књига савремене словеначке прозе и поезије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана