Вредновање пјесничког нерва

Мирна Пијетловић
Вредновање пјесничког нерва

Бањалука - Поносна сам што сам добитник специјалне награде “Стражилово” која носи печат српског романтизма и пјеснички дух Бранка Радичевића.

Рекла је ово за “Глас Српске” млада српска пјесникиња Ирена Бера која је једна од добитника специјалне награде “Стражилово” за збирку пјесама “Колијевка на двије воде” која се додјељује у категорији за најбољу прву самосталну књигу пјесама младих аутора у организацији “Бранковог кола” из Сремских Карловаца.

- Пјесма “Кад млидијах умрети” урезала ми се у памћење и прије поласка у школу, захваљујући дједу, Бранку Јузбашићу, којем је, иначе, моја прва збирка посвећена - прича Бера.

Она истиче да јој је част стати раме уз раме са пријатељима и колегама с факултета, Миланом Ракуљем, Мајом Станојевић (Делић) и Александром Мариловић, који су прије ње били добитници ове награде.

- Награда “Стражилово” за мене је од посебног значаја. То је признање, вредновање и поштивање пјесничког нерва, труда, радости и бола. Највећа награда за пјесника, ипак, је кад вам неко потпуно стран каже да се пронашао у вашој пјесми и да сте ви њоме исказали његова/њена осјећања, стрепње, надања - каже Ирена Бера.

Она истиче да је управо у томе и бит поезије, преплитање личног и општег, комуникација човјека са самим собом, човјека са човјеком, комуникација душе са душом.

- Сам назив књиге инспирисан је завичајем, родним градом који лежи на двије ријеке, Уни и Сани. Књигу отвара пјесма “Моја мајка вјерује”, док су остале пјесме груписане у четири цјелине: “Собом против себе”, “Игра за двоје”, “Терет” и “Кад су богови пали на тјеме”.

Тематика пјесама је разноврсна, од вјечне борбе са самим собом, преко љубавних играрија и заврзлама, терета и посљедица прошлости и минулог рата, па до словенске митологије и њених божанстава. Ова књига за мене значи побједу над самом собом, вјеру у љубав, одужење прецима и завичају - закључила је Ирена Бера.

Додјела

У жирију “Бранковог кола” за престижну награду “Стражилово” били су Ненад Грујичић, Иван Лаловић и Стела Манасијевић.

Овогодишња награда “Стражилово” свечано ће лауреатима бити уручена 7. септембра, у 11 часова, на Стражилову, поред споменика Бранку Радичевићу у оквиру 42. “Бранковог кола”.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана