Вид-Вицко Вукелић о новој књизи за најмлађе “Ја сам љубав, каже мама”: Дјеца су златни рудник филозофије и духовитости

Илијана Божић
Вид-Вицко Вукелић о новој књизи за најмлађе “Ја сам љубав, каже мама”: Дјеца су златни рудник филозофије и духовитости

БАЊАЛУКА - Кажу да се дјеца рађају као мали мудраци и да у свијету одраслих велики труд улажу да сачувају златну нит дјетињства. Пошто смо срећни само онолико колико смо дјетета задржали у себи, овом књигом желим да пробудим оно најљепше у читаоцу и да га вратим у безбрижне тренутке дјетињства.

Казао је то књижевник Вид-Вицко Вукелић говорећи за “Глас Српске” о новој књизи “Ја сам љубав, каже мама” која је недавно објављена у издању “Арт сцене” из Бањалуке. Дјело је испуњено занимљивим илустрацијама које је радила Мила Вукелић.

Вукелић је истакао да је гостујући по основним школама и вртићима одлучио да записује дјечија размишљања о одређеним темама, те да је био очаран њиховим одговорима који су се кретали од духовитих изјава до правих филозофских мисли о животу.

- Материјал за ову књигу сам припремао двадесетак година. Идеја је настала спонтано, кад сам почео да записујем занимљиве изјаве своје дјеце још док су имала само неколико година. Толико сам био одушевљен њиховим одговорима на моја питања да сам покушавао извући што више занимљивих одговора - објаснио је он.

Испричао је како није могао да вјерује да у дјеци узраста од пет година постоји златни рудник филозофије и духовитости, те да је помало провокаторским питањима чепркао по разговору из којег је извлачио најљепше анегдоте о животу.

- Кад сам схватио да ту причу могу проширити, пошто сам већ увелико правио промоције по вртићима и школама, кренуо сам у истраживање звано мишљење. Како рече Душко Радовић “Ако хоћете извештај са лица места о томе због чега и како настаје мишљење, обратите се малој деци”. У сусрету са дјецом давао сам им задатак да ми кажу или напишу своје мишљење о одређеним темама и био одушевљен њиховим изјавама - рекао је Вукелић.

Истакао је како је прикупио толико материјала да је почео размишљати о томе да га објави.

-  Идеја о објави књиге се јавила кад су моја дјеца напунила 18 година и кад сам им за поклон пунољетства направио албум са њиховим фотографијама из дјетињства на којима су биле њихове изјаве из тог времена. Толико су били срећни да су ме својом радошћу убиједили да ћу направити праву одлуку ако објавим књигу од изјава дјеце које сам прикупио - навео је он.

Истакао је да је ово прва књига таквог садржаја коју објављује, те да има материјала и за другу.

- Постоји и интересовање једног часописа за дјецу који жели да радимо на том пољу и да као пројекат заједно учествујемо у истраживању мишљења, а то се најљепше сазнаје кад се чула и свијест први пут срећу и упознају са свијетом одраслих. Рекао бих са свијетом дјеци недораслим - закључио је писац.

Дјела

Вид-Вицко Вукелић недавно је добио књижевну награду “Растко Петровић” коју додјељује Матица исељеника Срба у региону. Признање је добио за књигу “Љубав те чешка” која је намијењена дјеци. До сада је објавио седам књига за дјецу и три сликовнице, те књигу “Сафикада вако је било” по којој је рађена и представа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана