Весни Капор награда "Меша Селимовић"

Илијана Божић
Foto: Вечерње новости

БАЊАЛУКА - Роман "Небо, тако дубоко" Весне Капор, у издању Српске књижевне задруге, добитник је престижне награде "Меша Селимовић", коју 34. пут додјељују "Вечерње новости".

У великом жирију био је 61 истакнути књижевни критичар, теоретичар и књижевни историчар, чији су избори од по пет књига објављивани претходне двије седмице на страницама "Новости".

Највише гласова, односно 26, добило је дјело Весне Капор. На другом мјесту  нашла се пјесничка књига "О садашњости и седативима" Петра Матовића  са 15 гласова, а на трећем студија "Агон и меланхолија" Горане Раичевић са 13 гласова.  Четврто мјесто, са по 11 гласова, дијеле романи "Деца" Милене Марковић и "Бања" Јовице Аћина, док је пето мјесто заузео роман у стиховима "Модре жилице" Ђорђа Сладоја.

Кртичар Никола Маринковић је истакао да је романом "Небо, тако дубоко" Весна Капор још једном потврдила да својим особеним лирским приповиједањем може досегнути најдубље антрополошке проблеме, не бјежећи од аутентичне емотивне поруке.

- Велике теме књижевности овим романом поново добијају место у српској књижевности, одвећ оптерећеној идеологијом и  историјом - саопштио је Маринковић.

Критичар Марко Паовица је пишући о овом роману казао да се у  вишезначном сазвучју лирске повијести Весне Капор спајају болни родитељски гласови у функцији модерне урбане тужбалице за изгубљеном једином кћери са суматраистичком интуицијом регулативног нараторског гласа отварајући нека најкрупнија питања нашег присуства под небом.

С друге стране критичар Часлав Николић навео је да се Капорова књигом о смрти дјевојчице Таре уписује у веома деликатан ток историје српске књижевности, односно у причање о болу.

- Зашто је и коме је потребна прича тамо где једног живота више нема, упитни је хоризонт у коме се догађа не само поетичко саморазумевање, него се разрешава и темељно питање односа према другом - написао је Николић.

Награда "Меша Селимовић", коју чине скулптура са ликом великог писца, повеља и новчани износ, добитници ће бити свечано уручена  током марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана